Iran wil vrouwen met gebruind kleurtje arresteren

De politie kondigt harde acties aan als antwoord op de 'zedenverwildering' in hoofdstad Teheran.
De politie kondigt harde acties aan als antwoord op de 'zedenverwildering' in hoofdstad Teheran.
Iran heeft vrouwen gewaarschuwd dat ze er maar beter niet als 'wandelende modellen' kunnen bijlopen door in de zon een kleurtje op te doen. Een gebruinde huid is in strijd met de islamitische kledingvoorschriften en kan tot een celstraf leiden.

Brig Hossien Sajedinia, politietopman in de Iraanse hoofdstad Teheran, waarschuwt dat men hard zal optreden tegen vrouwen wiens gedrag in strijd is met de 'geest van de islamitische wetten'. "Onze bevolking verwacht dat we snel en krachtig handelen bij sociaal wangedrag van mannen en vrouwen die onze waarden onder druk zetten", zegt hij. "In sommige noordelijke delen van de stad zien we veel zongebruinde vrouwen en meisjes die erbij lopen alsof ze modellen zijn."

"We zullen deze situatie niet aanvaarden", vervolgt de politiechef. "Wie er zo bijloopt , krijg eerst een waarschuwing. Haalt die niks uit, dan volgt er arrestatie en opsluiting."

Afschrikkingscampagne
In Iran is sinds enkele weken een afschrikkingscampagne aan de gang. De islamitische leiders proberen de bevolking ervan te overtuigen dat de hoofdstad geteisterd wordt door zedenverloedering. Nogal wat vrouwen zetten zich, vooral in Teheran, af tegen kledingsvoorschriften die stipuleren dat ze een hoofddoek en verhullende kledij moeten dragen.

De politiewaarschuwing komt ook niet toevallig kort nadat Ayatollah Kazim Sadighi, een leidinggevende geestelijke, waarschuwde dat ongepast geklede dames het hoofd van de mannen op hol jagen. De daaropvolgende agitatie zou zelfs aardbevingen kunnen verorzaken, meende hij.

"Verlaat de stad"
Een andere ayatollah ziet zelf de apocalyps al naderen. Ayatollah Aziz Khoshvaqt geeft de inwoners van Teheran de raad om de hoofdstad te ontvluchten vooraleer de onvermijdelijke straf voor zoveel wangedrag zal volgen. "Ga op straat en doe boete voor je zonden", klonk het tijdens een recent sermoen. "Een heilige plaag is nakend. Verlaat de stad." (tw)