Iran wil VN-onderzoek naar aanslagen 9/11

Ahmadinejad
UNKNOWN Ahmadinejad

De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad, die in het verleden de aanslagen van 11 september 2001 in de VS als 'grote leugen' bestempelde, heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd, onderzoek naar die aanvallen uit te voeren. Hij deed dit in een vandaag door verscheidene Iraanse agentschappen gepubliceerde brief.
 
Onafhankelijke groep
"Het minste wat van Uwe Excellentie verwacht mag worden, is dat U een onafhankelijke werkgroep opricht - een groep die het vertrouwen heeft van de volkeren van de regio- om op exhaustieve wijze de reële factoren van 11 september te onderzoeken", schrijft Ahmadinejad.
De aanvallen van 9/11 "zijn het belangrijkste voorwendsel geworden om het Midden-Oosten aan te vallen en voor de aanvallen van de Navo in Afghanistan en Iran", aldus nog de presidentiële brief.

Weg effende
Ahmadinejad wil dat Ban het resultaat van het onderzoek "tijdens de Algemene Vergadering van de VN meedeelt". Vorige maand nog verklaarde de Iraanse president dat 9/11 "een grote leugen was die de weg naar de invasie van Afghanistan effende onder het mom van een Oorlog tegen de Terreur". (belga/ep)