Iran wil vier nullen van munteenheid schrappen door torenhoge inflatie

AFP
Iran is van plan om vier nullen te schrappen van de nationale munt nu een torenhoge inflatie het land teistert. De regeringswoordvoerder kondigde de ingreep vandaag aan na een kabinetsvergadering.

De hernieuwde Amerikaanse sancties, nadat president Donald Trump de VS uit het nucleair akkoord terugtrok, hebben de inflatie drastisch doen stijgen. Het schrappen van vier nullen in de waarde zou een psychologisch effect moeten hebben. Door de muntontwaarding - de inflatie maakt dat er steeds meer rials in bijvoorbeeld 1 dollar gaan - heeft een doorsnee Iraniër al snel meer dan een miljoen rial (30 dollar) nodig voor zijn aankopen in de supermarkt. En volgens de regering is de ingreep ook nodig voor het implementeren van bankhervormingen.

Terug naar oude munteenheid

De Iraanse rial zou bovendien binnenkort opnieuw officieel 'toman' heten. Die oude munteenheid was in circulatie tot 1925, maar de term bleef in het dagelijkse leven in gebruik als 'supereenheid'. De toman is immers eenvoudig om te zetten: 1 toman staat gelijk aan 10 rial.

Eind 2016 raakte al bekend dat de toman terugkeert, onder meer omdat de huidige situatie te verwarrend is voor veel buitenlandse toeristen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Reza Calvin

    Torenhoge inflatie!!???? volgens Internationaal Monetair Fonds valt het niet extreem tegen hoor gezien de maximum presure van VS op Iran en zeker niet torenhoog.Volgens Internationaal Monetair Fonds is het 37,2 procent. maar in het echt is veel minder want Iran heeft veel ondergrondse stiekeme inkomens want Iran kan zijn inkomens goed verbergen en sancties omzeilen

  • Guy Van Severen

    Als overal de 4 nullen geschrapt worden blijft de situatie toch identiek...!!!