Iran wil opnieuw satelliet lanceren tegen de wil van de VS en Israël

Archiefbeeld ter illustratie
AFP Archiefbeeld ter illustratie
Iran wil volgens president Hassan Rohani opnieuw een satelliet lanceren. De VS en Israël zijn zeer kritisch omtrent dergelijke lanceringen omdat zij vrezen dat Teheran de ruimtevaarttechnieken ook bij de bouw van militaire langeafstandsraketten zou gebruiken.

Het staatshoofd van de islamitische republiek zei dat de nieuwe satelliet wetenschappelijke data omtrent het weer en de landbouw moet leveren.

Woordvoerder Bahram Ghassemi van het ministerie van Buitenlandse Zaken voegde eraan toe dat de test geen militaire doeleinden dient en dat zijn land daardoor geen internationale voorschriften schendt. "Daarom heeft Iran ook geen toestemming van het buitenland nodig".

Lancering van de Pajam

De lancering van de Pajam is voor de "volgende dagen" gepland. Het tuig moet een baan draaien tot 600 kilometer hoogte. Nog volgens Rohani zijn alleen Iraanse wetenschappers bij de bouw van de satelliet betrokken.

Iran heeft sedert 2009 meerdere satellieten gelanceerd, steeds tegen de wil van de VS en Israël die zeggen dat de techniek militaire doeleinden dient. 




1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    Als de VS of Israel een satteliet gaan omhoog schieten gaan ze het ook niet vragen aan Iran.