Iran wil hoogverrijkte nucleaire brandstof produceren

Ali-Akbar Salehi.
AP Ali-Akbar Salehi.
Iran werkt aan een nieuwe technologie voor de productie van hoogverrijkte nucleaire brandstof. Die moet gebruikt worden in de kernreactor van Teheran en in gelijkaardige installaties voor medische doeleinden. Dat heeft vicepresident Ali-Akbar Salehi gezegd.

Het is onduidelijk of dit nieuwe onderzoek ook met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen is besproken. Volgens de nucleaire deal van Wenen in 2015 - die moet verhinderen dat Iran een atoombom ontwikkelt - mag het land alleen beperkt verrijken tot 4,5 procent. De hoogverrijkte nucleaire brandstof zou echter tot een verrijkingsgraad van 20 procent gaan.


De Amerikaanse president Donald Trump had de deal in mei vorig jaar al eenzijdig opgezegd en de sancties tegen Iran weer ingevoerd. Als gevolg daarvan heeft Teheran herhaaldelijk gedreigd het nucleair akkoord op te blazen en de onbeperkte uranuimverrijking te hervatten. Tot de sancties worden opgeheven.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frans Peeters

    Waarom zou Iran dat niet mogen als Israel dat wel mag? Weer onrust stoken.

  • Gerrit Caluwaert

    Één land dat drijft op olie en gas heeft geen nucleaire centrales nodig voor energie. Maar zover denken onze politici natuurlijk niet.

  • Roger Geens

    Het kan dat de Iraanse geestelijken niet beseffen wat een macht kan worden ontketend door landen als Israël ,Saoedie-Arabië en niet te vergeten de V.S. .