Iran wil crisis regionaal oplossen zonder buitenlandse troepen: “Hoe verder jullie wegblijven, hoe veiliger”

De Iraanse president Hassan Rohani.
afp De Iraanse president Hassan Rohani.
De aanwezigheid van buitenlandse troepen in de Golf verhoogt de "onveiligheid". Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani gezegd na de aankondiging dat de Amerikanen extra troepen gaan sturen naar de regio.

Rohani zei een en ander tijdens de opening van een militaire parade in Teheran. De Iraanse president kondigde ook aan dat Iran "de komende dagen" aan de VN een samenwerkingsplan tussen buurlanden gaat voorstellen dat de veiligheid moet verhogen "in de Perzische Golf, de Straat van Hormuz en de Golf van Oman".

"Uw aanwezigheid heeft altijd pijn en ellende in de regio gebracht", waarschuwde de Iraanse president. “Hoe verder jullie wegblijven, hoe veiliger het zal zijn", zei Rohani in een live-uitzending door de staatstelevisie.

"Vanuit ons standpunt komt de veiligheid van de Perzische Golf van binnenuit, de veiligheid van de Straat van Hormuz komt van binnenuit. Buitenlandse troepen zijn een bron van problemen en onzekerheid voor onze mensen en voor de regio", voegde hij eraan toe.

De Verenigde Staten kondigden vrijdag aan dat ze op vraag van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten extra troepen naar de regio sturen na de aanvallen tegen Saudische olie-installaties. Het precieze aantal troepen of extra uitrusting ligt nog niet vast, maar het zou gaan om een "gematigde" inzet, geen duizenden, aldus generaal Joe Dunford tijdens een persconferentie in het Pentagon.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Boerema

  Psychopaten-al de oorlogshitsers die de olie beheersen willen: ze zijn alweer bereid ook naar wens van Netanyahu militaire actie te creeren in het Golfgebied! In plaats van dat alle militairen zich bezig gaan houden met al dat plastic uit de oceanen te halen, dan doen ze iets nuttigs met gemeenschapsgelden ipv dood, verderf en ellende te zaaien waar alleen een heel beperkte moraalloze elite van profiteert. Breng legers onder controle van de democratie(usa oa) Ben.

 • Eric Vaeske

  A priori heeft hij gelijk. Maar bij nader inzicht bakt hij en zijn baardmannen er niks van en ‘moeten’ andere machten wel tussenkomen.

 • Verhaelen Sylvain

  Rusland verkoopt wapens aan Turkije.Turkije komt in oorlog waar ze deze wapens gebruiken (Russische).Men kan dan ook zeggen dat Rusland de verantwoordelijke is??Voor mij zullen dat wel Iraanse wapens geweest zijn,maar zat Iran zelf niet achter de aanval.Geen wapens,vertrouwen in een goede (verre)buur die helpt,godsdienst niet toelaten om een conflict te veroorzaken,Geld verdelen in de wereld,zou al veel problemen oplossen.

 • Anita Wellens

  Iran heeft in 300 jaar niemand aangevallen. Mag Iran zich niet verdedigen ? De US hebben Iraq geholpen in hun oolog tegen Iran. Israel en de Saudies willen oorlog, en de US,EU moeten het uitvechten tegen Iran.

 • Erik Neyt

  Het gaat hier steeds om twee rivalen,Iran en Saudi Arabie,die elkaar voordurend in de wielen rijden.Het Westen is bang dat zoiets zou kunnen uitdraaien op een oorlog tussen die twee,met de vernietiging van vele olie install. tot gevolg.En men gaat zich dan ermee bemoeien,maar ik ben niet zeker dat dit de uitkomst(Weg Olie Install.) zou veranderen,daarmee,blijf er weg.