Iran waarschuwt Westerse mogendheden op Golfregio te verlaten terwijl spanningen verder oplopen

REUTERS
Iran heeft de Britten opgeroepen om “onmiddellijk” de olietanker vrij te geven die vorige week in beslag werd genomen voor de kust van Gibraltar. Het land zegt ook zelf de veiligheid in zijn eigen regio te kunnen verzekeren en vindt dat Westerse mogendheden als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk er niets te zoeken hebben. Toch besliste de Britse regering vandaag een nieuwe oorlogsboot te sturen.

Britse troepen namen het Iraanse schip vorige week in beslag op verdenking dat het olie vervoerde naar Syrië, wat een inbreuk zou betekenen op de internationale sancties die er tegen dat land lopen. Volgens Gibraltar bevatte de tanker voor 2,1 miljoen vaten olie. 

Nadat de kapitein en de eerste officier van de tanker gisteren gearresteerd werden, zijn vandaag bovendien twee andere officieren van de Iraanse olietanker opgepakt.

De politie van het Britse gebied preciseert in de mededeling dat de gearresteerden de Indiase nationaliteit hebben, net als de kapitein en zijn eerste officier. “Het onderzoek gaat verder en de Grace 1 blijft geïmmobiliseerd”, aldus de politie.

Iran roept al een week lang op het schip opnieuw vrij te geven en verscherpt nu zijn toon. “Dit is een gevaarlijk spel en heeft gevolgen. De legale voorwaarden voor de inbeslagname zijn niet geldig. Het schip vrijgeven zou in ieders belang zijn”, aldus een woordvoerder. 

De woordvoerder ontkent ook dat Syrië de bestemming was van de tanker. De Grace 1 is volgens hem te groot om aan te leggen in een Syrische haven. Waar de tanker dan wel naar op weg was, wou hij niet zeggen.

Confrontatie

Gisteren kwam het opnieuw tot een confrontatie tussen Iran en het Verenigd Koninkrijk toen drie schepen van de Iraanse Nationale Garde een Britse olietanker confronteerden in de Straat van Hormuz. Pas toen een Brits fregat, dat de tanker begeleidde, zich voor de Iraanse schepen positioneerde en hen opriep zich terug te trekken, vertrokken de Iraniërs weer. 

Iran ontkent die actie dan weer en roept het Westen op zich niet te moeien in de regio. “Buitenlandse machten moeten de regio verlaten. Iran en andere landen in het gebied zijn zelf in staat voor de veiligheid te zorgen”, klonk het nog bij de woordvoerder. “Iran heeft al vaker zijn bereidheid uitgedrukt om samen met zijn buren te spreken om discussies op te lossen.” Minister Mohammad Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) verweet de Britten zich als “knechtjes van Amerika” te gedragen. 

“Als de Britten zich door de VS laten beïnvloeden en zich willen inlaten met een gevaarlijk spelletje, dan raden we hen aan dat toch niet te doen”, aldus de woordvoerder nog.

Britse versterking

Groot-Brittannië besliste vandaag echter nog een oorlogsbodem te sturen. De torpedojager HMS Duncan wordt daar volgende week verwacht, berichten Britse media. Het schip gaat de HMS Montrose aflossen, dat de Britse tanker gisteren beschermde. Sky News becijferde dat dagelijks zo’n vijftien tot dertig Britse tankers en andere grote schepen in de Perzische Golf zijn. Groot-Brittannië heeft in het gebied naast de HMS Montrose ook vier mijnenjagers gestationeerd.

De inzet van de Duncan was al gepland, maar wordt versneld vanwege het conflict met Teheran. De oorlogsbodem gaat volgens de BBC korte tijd zij aan zij opereren met de Montrose. Daarna vaart dat laatste schip naar Bahrein voor onderhoud.

De Verenigde Staten kondigden deze week aan militaire bondgenoten te zullen zoeken om de veiligheid en de vrijheid van scheepvaart in de Golfregio te verzekeren. De Golf, en zeker de straat van Hormuz, is een van de belangrijkste zeeregio's ter wereld. Door de nauwe straat passeren dagelijks grote olietankers.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Benoit

  De US en VK zijn weer op oorlogspad,binnenkort weer een invasie van vluchtelingen naar Europa.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Nog een stapje dichter naar de afgrond ?

 • eric maier

  De situatie met Iraq, Afghanistan zijn kinderspel, tegenover Iran. Als ze hier overgaan tot daden van oorlogsvoering hoe klein ook, zit het spel op de wagen. De Russen, en de Turken zullen meteen bijspringen.Turkije zal de poort naar Europa open zetten, Rusland zal zijn troepen mobiliseren in alle landen waar ze zijn, en Libanon, de Westbank, Palestina zullen in brand staan. Dat alles omdat er een démente president in de USA baas is en raaskalt ipv zijn job te doen. Nog een tekening erbij

 • Paul Franssen

  Na Libië, Irak en Syrië is nu Iran aan de beurt. De 'VS' met hun slaafse vazallen zetten het hele Midden Oosten in brand en zetten de wereldvrede op het spel met steeds weer nieuwe drogredenen. Ontelbare slachtoffers en gecreëerde chaos zijn het gevolg. Bush, Obama of Trump, het maakt uiteindelijk allemaal niets uit. De geallieerde oorlogseconomie vaart er wel bij, totdat de bom definitief barst. Overmoed komt immers voor de val (waarin wij allen op gruwelijke wijze meegesleurd zullen worden).

 • frans Venloo

  Engeland en de VS zijn twee handen op 1 buik toen was het hetzelfde met Blear voor Saddam Hoessein . Alle voorwendsels zijn goed om Iran plat te leggen en de EU keek er naar en slaapt rustig veder .