Iran voorspelt “bittere nederlaag” voor Verenigde Staten

Iraans minister van Defensie Amir Hatami.
EPA Iraans minister van Defensie Amir Hatami.
Iran zal met "opgeheven hoofd" uit de huidige episode van spanningen met de Verenigde Staten te voorschijn komen. Zij zullen, samen met hun Israëlische bondgenoten, "de bittere smaak van de nederlaag" proeven. Dat heeft de Iraanse minister van Defensie vandaag gezegd, zo meldt het semi-officiële agentschap Isna. Washington heeft zijn militaire aanwezigheid in de Golfregio opgevoerd en zo de druk op Iran verhoogd. 

"De trotse natie van de islamitische republiek van Iran zal met opgeheven hoofd uit deze episode komen, zoals ook in het verleden, op basis van de vasthoudendheid van zijn volk, de kracht van zijn leger en de ondersteuning van de regering", zei brigadegeneraal Amir Hatami. Dat alles zal het "Amerikaans-zionistische front" ertoe brengen "de bittere smaak van de nederlaag te proeven". 

Atoomakkoord

De relaties tussen Washington en Teheran zijn sinds een week erg vijandig geworden. Een jaar nadat de VS zich eenzijdig uit het internationaal akkoord van 2015 over het nucleaire programma van Iran had teruggetrokken, zei Teheran op 8 mei dat het zich ook uit die overeenkomst terugtrok. 

Op dezelfde dag verscherpte Washington de economische sancties tegen Iran. De VS stuurden een oorlogsschip naar het Midden-Oosten, samen met een reeks patriotraketten en vliegdekschepen. Deze escalatie zorgde vooral voor onrust bij de EU en Rusland die het nucleair akkoord liefst behouden hadden gezien. 

Maar ayatollah Ali Khamenei zei gisteren dan weer dat Iran niet uit was op een oorlog met de VS. "Een oorlog is in niemands belang.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kaveh Ahangar

    Kwestie van VS graag bluf poker speelt en zich bemoeit met van alles en iedereen. Weet je Ford Genk fabriek nog? Wel de VS heeft druk gezet op Ford om die te sluiten want Belgie wou niet meedoen met Gold Oorlog 2 kwestie van vuile politiek spel.

  • jos beverke

    Kwestie van het moreel van zijn troepen hoog te houden.