Iran verrijkt uranium tot meer dan 4,5 procent

De president van Iran, Hassan Rouhani (rechts) en het hoofd van de Atomic Energy Organisation of Iran, Ali Akbar Salehi.
EPA De president van Iran, Hassan Rouhani (rechts) en het hoofd van de Atomic Energy Organisation of Iran, Ali Akbar Salehi.
Sinds vandaag verrijkt Iran uranium tot meer dan 4,5 procent. Dat bericht het Iraanse nieuwsagentschap Isna, op gezag van de woordvoerder van het internationale atoomenergieagentschap IAEA.

"Deze ochtend heeft Iran de drempel van 4,5 procent overschreden voor de verrijking van uranium", aldus Isna. Teheran had gisteren aangekondigd de bovengrens van 3,67 procent niet langer te zullen respecteren. Die overschrijding luidde de tweede, meer gevoelige fase in van de geleidelijke terugtrekking van Iran uit het nucleaire akkoord dat Teheran in 2015 had gesloten met de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland. Eerder had Iran ook al komaf gemaakt met de verplichting om maximaal 300 kilogram verrijkt uranium te stockeren. 

Het akkoord tussen Iran en de permanente leden van de VN-veiligheidsraad plus Duitsland beperkt de nucleaire capaciteit van Iran. Het stelt dat Teheran niet meer dan 300 kilogram uranium mag verrijken tot de bovengrens van 3,67 procent. Dat niveau is voldoende voor civiele activiteiten - zoals de opwekking van elektriciteit en medische research - maar volstaat niet voor de ontwikkeling van een bom. Daarvoor is verrijking tot 90 procent nodig.

Sancties

De deal staat op de helling sinds de Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar besloot om zijn land eenzijdig terug te trekken en opnieuw sancties in te voeren tegen Iran. Die sancties hebben het land in zwaar economisch weer gebracht. De Europese landen proberen Teheran aan boord te houden, onder meer door een transanctiesysteem Instex op poten te zetten dat moet helpen om de Amerikaanse sancties te omzeilen en de handel met internationale partners te vrijwaren.

De Europese inspanningen bevredigen Iran echter niet, en in mei kondigde Teheran aan dat het zich stapsgewijs aan zijn verplichtingen gaat onttrekken indien de andere partners er niet in slagen om de Iraanse economische belangen te beschermen en het land in staat te stellen om olie te verkopen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • henk casaert

    Wordt het niet eens tijd om de vs sancties op te leggen en te boycotten, ze zoeken weer een reden om een oorlog te beginnen. De massavernietegingswapens in irak zijn nog niet gevonden maar heeft al veel leed bezorgd.

  • Marc Baeyens

    Europa zal moeten kiezen tussen economische belangen of veiligheid van de burgers. Trump heeft dat al gedaan.

  • Edgard Moens

    Eigenlijk gaat heel de discussie over de olie, weeral olie ! De VS hebben er alle belang bij dat de olieprijzen stijgen want ze zijn opnieuw de grootste olieproducent. Iran beletten zijn olie te verkopen is dus in de kaart spelen van de VS. De wereldvrede en de verrijking van uranium interesseert de VS geen zier !