Iran trekt accreditatie van IAEA-inspectrice in: “Ze had mogelijk verdacht product bij zich”

Een blik op de ondergrondse uraniumverrijkingsfaciliteit in Fordo.
EPA Een blik op de ondergrondse uraniumverrijkingsfaciliteit in Fordo.
Iran heeft de accreditatie van een inspectrice van het VN-atoomenergieagentschap IAEA ingetrokken wegens een incident dat zich vorige week heeft voorgedaan aan de uraniumverrijkingsfaciliteit in Natanz. Dat blijkt uit een mededeling van de Iraanse atoomorganisatie (OIEA).

De inspectrice werd tegengehouden aan de ingang van de faciliteit in Natanz, in het centrum van Iran. Bij een toegangscontrole liet ze “een alarm afgaan”, wat erop wijst dat ze mogelijk “een verdacht product” bij zich zou hebben. Als gevolg daarvan werd beslist om de vrouw geen toegang te verlenen tot de site. Haar accreditatie werd ingetrokken.

In de mededeling wordt niet verduidelijkt of de vrouw ook echt een verdacht product bij zich had. Ook haar nationaliteit wordt niet meegedeeld.

Nog volgens Iran heeft de vrouw het land intussen verlaten. Ze keert terug naar Wenen, waar zich de hoofdzetel van het IAEA bevindt. “De Iraanse vertegenwoordiger bij het IAEA zal een volledig rapport overmaken”, klinkt het nog.

Opnieuw uranium verrijkt
Intussen is Iran opnieuw van start gegaan met de verrijking van uranium in de ondergrondse fabriek in Fordo. “Er werd uraniumgas geïnjecteerd in de centrifuges voor de productie van verrijkt uranium”, blijkt uit een mededeling van de Iraanse atoomorganisatie (AEOI). 

Iran had gisteren al tweeduizend kilogram uraniumgas naar Fordo gebracht, zowat 180 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Teheran. “Al deze activiteiten gebeuren onder de controle van het IAEA”, wordt benadrukt.

De Iraanse president Hassan Rohani had dinsdag al aangekondigd dat er in Fordo gestart zou worden met het verrijken van uranium tot 4,5 procent. Het nucleaire akkoord dat in Iran in 2015 sloot, stelt nochtans dat het uranium slechts voor 3,67 procent verrijkt mag worden. Maar dat akkoord hangt aan een zijden draadje sinds de Verenigde Staten zich vorig jaar eenzijdig terugtrokken.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herman Engels

  Als er aan de ingang van een nucleaire installatie een alarm afgaat is dat een teken dat er radioactieve straling wordt gemeten. Deze persoon (onziidig) had dus bij het betreden van de installatie een stralingsbron bij zich. Ruikt verdacht veel op een geplande sabotage.

 • Jack Dereder

  Ann limbos, niet alles draait louter rond het vrouw zijn. Niet overdrijven.

 • michel De Blay

  Het duurt jaren eer je de nodige technische know-how in de praktijk kan omzetten. Die machines koopt men niet in de plaatselijke Gamma. Dat de Iraniërs zo kort na de terugtrekking van Trump beschikken over die zeeeeeeeeer gespecialiseerde centrifuges bewijst dat Iran reeds veel langer dan gedacht zinnens was om zich niet te houden aan hun woord. M.a.w Trump heeft gelijk.

 • ANN LIMBOS

  De echte reden : het is een vrouw. Daar is een vrouw nog minder waard als nen hond.