Iran sluit 547 restaurants wegens “losbandigheid”

Een restaurant in Teheran.
Shutterstock Een restaurant in Teheran.
De Iraanse politie heeft 547 restaurants in hoofdstad Teheran gesloten. De restaurants zouden zich niet houden aan de islamitische principes. Zo zou er onder andere illegale muziek worden gespeeld, “onconventionele” reclame gemaakt zijn op internet en is er in sommige gevallen sprake van losbandigheid, meldt de politie. Elf mensen werden opgepakt. Dat schrijven Iraanse media en de Britse krant The Guardian.

De politieacties vonden de voorbije tien dagen plaats. “Restauranthouders die zich niet aan de regels houden, zijn aangesproken", zegt politiechef Hossein Rahimi. "In de gaten houden of de islamitische principes worden nageleefd is een belangrijke taak van de politie."

Om 'immoreel gedrag' tegen te gaan is onlangs ook een telefoonnummer geopend waar Iraniërs sms'jes naartoe kunnen sturen met wat iemand fout doet. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het afdoen van een hoofddoek in de wagen, het bezoeken van gemengde dansfeestjes, het dragen van niet gepaste kleding of het posten van “immorele” berichten op Instagram.

Volgens de islamitische kledingvoorschriften in Iran, waar alcohol tevens verboden is, mogen vrouwen enkel hun gezicht, handen en voeten in het openbaar tonen, en moeten ze bescheiden kleuren dragen.

In 2012 verplichtte de overheid cafés om bewakingscamera’s te installeren om het gedrag van klanten in de gaten te houden. Sommige café-uitbaters gaven er echter de voorkeur aan om dan hun zaak te sluiten.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Iran noemt het losbandigheid, maar het is simpel de wetten van de sharia toepassen op iedereen. Iran wordt steeds gevaarlijker.

 • alain lammens

  Wanneer geloof of religie wet wordt zijn vrijheid en verstand zoek !

 • Leo Peeters -Duym

  Wie hoopt dat de islam uiteindelijk dezelfde tolerante weg zal opgaan als de katholieke kerk, maakt zich illusies. De islam heeft, in tegenstelling tot het christendom, geen boodschap van naastenliefde voor alle mensen, dus ook niet voor anders- en ongelovigen. Voor de islam bestaan er twee soorten mensen: degenen die Mohammed als Gods gezant zien en degenen die dat niet zien, wat zich almaar scherper stelt.

 • Gino Denil

  Een prachtig volk. Met een rijke geschiedenis en rijke cultuur. Nu opgesloten in een grote gevangenis van religieuze fundamentalisten. Omdat door een gerechtvaardigd protest tegen de westerse roofzucht en de marionettenregering van de sjah de domheid aan de macht kwam.

 • Geert Landsman

  Waar godsdiensten aan de macht zijn is de bevolking de dupe. Religies zijn toch zo menslievend.....toch? Geloof het maar niet.