Iran ontdekt groot nieuw olieveld: “Goed voor 53 miljard vaten”

De Iraanse president Hassan Rouhani maakte de ontdekking openbaar.
EPA De Iraanse president Hassan Rouhani maakte de ontdekking openbaar.
 Iran heeft een groot nieuw olieveld ontdekt, waarin voldoende olie zit voor 53 miljard vaten. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani gezegd.

Rohani deed de aankondiging live op televisie. Het nieuwe olieveld kan de bestaande voorraad van 150 miljard vaten met een derde doen toenemen. De locatie bevindt zich in de Zuid-Iraanse provincie Khuzestan, in de buurt van de bestaande olie-installaties. 

“Boodschap aan het Witte Huis: terwijl jullie de verkoop van Iraanse olie sanctioneerden, zijn de arbeiders en ingenieurs van dit land erin geslaagd 53 miljard vaten te ontdekken”, zei Rohani volgens het nieuwsagentschap Fars. Hij verwees daarmee naar de Amerikaanse sancties als gevolg van het nucleaire programma van Iran.

Het nieuwe veld zou 2.400 kilometer groot zijn en 80 meter diep. Wereldwijd zijn er meer dan 40.000 olievelden, de grootste liggen in het Ghawarveld in Saudi-Arabië en het Burganveld in Koeweit. Die bevatten elk meer dan 60 miljard vaten. De meeste andere velden zijn veel kleiner. Het Internationaal Energieagentschap gaat uit van een vraag naar olie van bijna 100 miljoen vaten per dag wereldwijd.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marius Merchiers

  Alle nog meer vuiligheid om de lucht te jagen. Op die manier gaan we nooit C02 neutraal worden

 • Liliane Vervliet

  Weg met den electriek ! Viva de olie !Waanzinnige wereld !!!!!!

 • André Gijbels

  Trump gaat terug vriendje worden met Iran

 • Roger Cooks

  Dan zal de benzine en zo zeker opslaan, want dan hebben ze nieuwe opslagplaatsen nodig en die kosten geld. In de jaren 80 maakten ze ons ook wijs dat ze door de verhoogde olieproductie meer olietankers moesten hebben en dus verhoogde de prijs van de brandstof. Enfin, meestal is elke gelaten scheet voldoende om de "noteringen op de petroleummarkt" wat op te krikken....

 • rik cappelle

  En ons maar wijsmaken dat de olie opgeraakt en dit al 30 jaar.