Iran neemt stealth-oorlogsbodem van eigen makelij in gebruik

twitter
De Iraanse marine heeft een oorlogsbodem in gebruik genomen die in eigen land is gebouwd. Het schip Sahand kan volgens staatsmedia maanden op zee blijven en zou beschikken over stealth-eigenschappen, waardoor hij moeilijk detecteerbaar of onzichtbaar zou moeten zijn voor vijandige radar.

De officiële ingebruikname van de torpedojager in havenstad Bandar Abbas is live vertoond op de staatstelevisie. Het vaartuig heeft een helikopterdek en beschikt naar verluidt over wapentuig om onder meer luchtdoelen en andere schepen te bestoken. Het gaat volgens persbureau ISNA zelfs om de meest geavanceerde torpedojager die in het Midden-Oosten wordt geproduceerd.

De islamitische republiek heeft een omvangrijke eigen wapenindustrie op poten gezet vanwege de internationale strafmaatregelen tegen het land. Die bemoeilijken de import van buitenlands wapentuig. Het land nam in 2010 voor het eerst een torpedojager van eigen makelij in gebruik.

De introductie van het nieuwe schip komt op een gevoelig moment. De spanning met de Verenigde Staten loopt op nu president Donald Trump weer omvangrijke sancties heeft ingesteld tegen Teheran. Die waren eerder vervallen vanwege de internationale deal over het nucleaire programma van Iran. Dat akkoord is door Trump in de prullenbak gegooid.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Hegge

  De EU zou zo iets ook graag hebben.

 • Rik Connaerdt

  Stel je voor dat een land een oorlogsbodem in de vaart brengt die onzichtbaar is op de radar, dan hang je dit toch niet aan de grote klok?

 • Marc Baeyens

  De lakse establismlent presidenten in het verleden hebben er voor gezorgd dat iedere dictatuur in de wereld dacht zijn kans te moeten grijpen om een wereldmacht te worden. Die erfenis zal de wereldvrede niet bevorderen.

 • Luc Lepoudre

  Iran is maar een kleine speler. Maar langzaam zal de arrogantie door technische suprématie moeten afnemen waardoor vreemde volkeren onderdrukt worden door de USA en de Navo. Rusland en China hebben dat al bereikt maar het zal leiden tot een rechtvaardiger wereld.

 • FRANK ANCKAERT

  hoe lang zal het meegaan,met al die vijanden....