Iran neemt opnieuw tanker in beslag nabij Straat van Hormuz

Een boot van de Iraanse Revolutionaire Garde op een archiefbeeld.
AFP Een boot van de Iraanse Revolutionaire Garde op een archiefbeeld.
Teheran heeft in een vaarroute nabij de Straat van Hormuz een schip in beslag genomen op verdenking van oliesmokkel. De 11-koppige bemanning - van wie de nationaliteit niet bekend is - werd gearresteerd. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie op zijn website gemeld.

Het was een bootpatrouille van de Iraanse Revolutionaire Garde die het schip onderschepte. Het had 250.000 liter olie aan boord, zo meldt de tv-zender, die zich beroept op een woordvoerder van de Garde.

Tanker

Het schip was onderweg van Bandar Lengeh naar de Verenigde Arabische Emiraten, aldus woordvoerder Ali Ozmayi.


Het gaat om de tweede inbeslagname van dit type schip deze maand. Op 7 september werd al eens een andere tanker in beslag genomen in de Straat van Hormuz en 12 bemanningsleden, allemaal Filippino's, werden toen gearresteerd.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Gevaert

  De Britten en Amerikanen hebben Iran deze tactiek aangeleerd. Grappig dat het nu tegen hen keert.

 • eric maier

  Zullen we alvast System Of A Down – ‘B.Y.O.B.’ of L7-Wargasm opzetten ? Er is alvast iets in de maak dat sterk uit de hand gaat lopen.

 • Geert Landsman

  Het is Iraans vaarwater, dus men moet niet zeuren.

 • raymond van der craen

  Onderschat de sterkte van Iran niet. Een gewapend conflict kunnen ze niet winnen maar conventioneel kunnen ze heel veel schade veroorzaken en de straat van Hornuz tijdelijke afsluiten wat de wereldeconomie in een recessie kan syorten.

 • Aegon Krenz

  Een bootje met 250 ton, zes of zeven tankwagens. Iran kan goed gelijk hebben dat het hier smokkel betreft.