Iran na dood van IS-leider: “VS hebben hun eigen creatie gedood”

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens de persconferentie vandaag waarin hij bevestigde dat IS-leider Abu bakr al-Baghdadi werd gedood.
Photo News De Amerikaanse president Donald Trump tijdens de persconferentie vandaag waarin hij bevestigde dat IS-leider Abu bakr al-Baghdadi werd gedood.
De VS hebben bij de militaire operatie tegen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi hun eigen "creatie" gedood. Dat heeft de Iraanse minister van Informatie- en Communicatietechnologie gezegd op Twitter. 

De Iraanse minister Mohammad-Javad Azari Jahromi antwoordde via de microblogsite op de tweet waarin de Amerikaanse president Donald Trump "iets groots" aankondigde, in een verwijzing naar het overlijden van al-Baghdadi. "Het stelt niet veel voor. Je hebt gewoon je creatie gedood", zo luidde zijn repliek.

Volgens sommige waarnemers lag de door de VS geleide invasie in Irak in 2003 mee aan de basis van het ontstaan en de snelle opgang van IS. 

Niet het einde

Ali Rabiei, de officiële woordvoerder van de Iraanse regering, benadrukte dan weer dat de dood van al-Baghdadi niet het einde van de strijd tegen IS en het terrorisme betekent. Het is enkel het einde van een hoofdstuk, zo klonk het. "Net zoals de dood van bin Laden het terrorisme niet deed opdrogen, zal ook de dood van al-Baghdadi niet het einde van IS betekenen.”

Rabiei stelde voorts dat het terrorisme groot is geworden dankzij "het Amerikaans beleid, de petrodollars in de regio en de takfiri-ideologie. Deze drie bronnen moeten verdwijnen". De Iraanse autoriteiten gebruiken de term takfiri voor het soennitisch jihadisme.

Lees ook: Van “verwoestende klap voor IS” tot “strijd is nog niet afgelopen”: wereld reageert op dood al-Baghdadi
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Juliette François: en jij lijkt te zijn vergeten of niet te weten dat het terrorisme groot is geworden dankzij de Golfoorlog van Bush sr. en de "War on Terror" van Bush jr.?

 • Marc Baert

  Alleen het hervormen van de grondwet die afstamt van een ver verleden ,moet aangepast worden aan de nieuwe tijden. Alles verloopt nu duizenden keer vlugger. En daarom moet bliksemsnel altijd alles kunnen aangepakt worden. We staan spijtig genoeg door te veel wegkijken Voor aankomende ergere problemen.

 • rudy liessens

  Daar zit iets in van pure waarheid , had amerika hun poten van irak afgehouden zaten wij hier in europa niet met de teroristiche aanslagen die hebben plaats gehad

 • Rik Connaerdt

  De Iraanse minister heeft gelijk: de VS hebben samen met het VK de hele regio gedestabiliseerd.

 • piet devlieger

  Er zit veel waarheid in wat hij zegt.