Iran meldt aanzienlijke schade door brand op nucleair complex

De brand zorgde voor heel wat schade aan het complex.
EPA De brand zorgde voor heel wat schade aan het complex.
Iran heeft toegegeven dat de brand op een nucleair complex bij de stad Natanz aanzienlijke schade heeft aangericht. De woordvoerder van de nationale organisatie voor atoomenergie, Behrouz Kamalvandi, liet via persbureau IRNA weten dat de ontwikkeling en productie van geavanceerde centrifuges voor de verrijking van uranium vertraging kunnen oplopen door het incident.

"Iran zal het vernielde gebouw vervangen door een groter, met meer en modernere apparatuur", aldus Kamalvandi, die tevens vertelde dat er geen slachtoffers zijn te betreuren. Ook de kernreactor is onbeschadigd gebleven. Volgens het internationaal atoomagentschap IAEA, de waakhond van de VN, was in het pand dat in vlammen opging geen nucleair materiaal aanwezig.

Het hoogste Iraanse veiligheidsorgaan meldde vrijdag dat de oorzaak van de brand is vastgesteld en later zal worden bekendgemaakt. Drie anonieme overheidsfunctionarissen zeiden dat een cyberaanval voor de problemen heeft gezorgd in het grotendeels ondergrondse complex van Natanz. Ze gaven echter geen bewijs voor computersabotage.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Op dit satellietbeeld is de schade aan het gebouw te zien.
AP Op dit satellietbeeld is de schade aan het gebouw te zien.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frans Peeters

    Er worden geen oorlogen meer gevoerd enkel enkel beschadigingen zoals chemisch en dergelijke