Iran kondigt verdere terugtrekking uit nucleair akkoord aan, Europese Unie is “heel bezorgd”

De Iraanse president Hassan Rohani.
AFP De Iraanse president Hassan Rohani.
De Iraanse president Hassan Rohani heeft een nieuwe fase aangekondigd in de terugtrekking van zijn land uit het internationale akkoord over het nucleaire programma van Teheran. De Europese Unie reageert "heel bezorgd" en spoort de Iraanse machthebbers aan om geen verdere stappen te zetten die de nucleaire deal ondermijnen.

Rohani kondigde via staatszender IRIB aan dat Iran ruim duizend centrifuges van de ondergrondse uraniumverrijkingsfaciliteit in Fordo gaat vullen met uraniumgas. Het internationale nucleaire akkoord bepaalt dat de faciliteit in Fordo enkel gebruikt mag worden voor wetenschappelijk onderzoek. De centrifuges draaiden zonder gasinjecties. 

Rohani beklemtoonde dat de beslissing omkeerbaar is. "Als het andere kamp het nucleaire akkoord volledig implementeert, dan zullen wij hetzelfde doen", zei de Iraanse president, die beklemtoonde dat zijn land enkel olie wil verkopen en toegang wil krijgen tot het internationale banksysteem. 

De Europese Unie reageerde "heel bezorgd" op de aankondiging. "We sporen Iran aan om alle activiteiten ongedaan te maken die indruisen tegen zijn engagementen in het kader van het akkoord en zich te onthouden van nieuwe maatregelen die het akkoord zouden ondermijnen", verklaarde de woordvoerster van de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Federica Mogherini. Ze voegde toe dat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) moet bepalen of Iran het akkoord schendt. 

De nucleaire deal uit 2015 hangt aan een zijden draadje sinds de Verenigde Staten zich vorig jaar eenzijdig terugtrokken uit het akkoord en opnieuw sancties tegen de islamitische republiek invoerden. China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland houden vooralsnog vast aan het akkoord, maar de sancties maken het hen moeilijk om nog handel te drijven met Iran, dat de economische impact volop voelt. 

Het zet het Iraanse regime ertoe aan om zelf terug te komen op zijn engagementen. De aankondiging van Rohani komt er slechts een dag nadat het hoofd van het Iraanse nucleaire programma, Ali Akbar Salehi, had meegedeeld dat Iran IR-6-centrifuges in gebruik heeft genomen. Het akkoord verbiedt die centrifuges, die Teheran in staat zou stellen om veel sneller aan hoogverrijkt uranium te komen, wat nodig is om eventueel een atoombom te maken. Iran heeft steeds ontkend dat het atoomwapens wil produceren. 

Het nucleaire akkoord uit 2015 laat Iran enkel toe om oudere IR-1-centrifuges te gebruiken voor de verrijking van uranium. De deal stelt ook dat het uranium slechts voor 3,67 procent verrijkt mag worden en dat het land slechts 300 kilogram aan voorraad mag bezitten. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • EDDY VANDERSMISSEN

  Wanneer men mensen wil uithongeren is dit het resultaat. Ende EU, wie houdt daar rekening mee. Stellen in de wereldorde niets voor.

 • Janneke Alsberg

  Ik zag het liever anders maar Iran doet wat iedereen met ballen zou moeten doen in hun situatie. Ze waren bereid het hele atoom verdrag uit te voeren tot ene Twitter koning roet in de pitta's gooide.

 • Jozef Nagels

  De EU zou beter haar pijlen richten op de VS.

 • Diane Bernaerts

  De EU moet niet Iran "aansporen", maar Trump. Dit is enkel en alleen zijn schuld!

 • Gerard Braeckmans

  Dan moet de Europese Unie eens zoeken achter de oorzaak dat ze dat doen.