Iran kant zich tegen Turks militair optreden in Syrië

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif.
AFP De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif.
Iran verzet zich tegen een militaire actie van Turkije in Syrië. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif duidelijk gemaakt in een telefoongesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. 

Teheran vraagt respect voor de territoriale integriteit van Syrië en onderlijnt de nood om te strijden tegen terrorisme. Cavusoglu antwoordde dat de Turkse operatie in de regio slechts van tijdelijke aard zou zijn. 

Iran is, samen met Rusland, een van de voornaamste bondgenoten van het Syrische regime. Die twee landen ondersteunen samen met Turkije het vredesproces dat in 2017 in Astana is gestart.

Uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump vorige zondag deden de internationale onrust over de regio weer oplaaien. Trump zei toen dat de Amerikaanse soldaten zich zouden terugtrekken uit Syrië en zo de Turken vrij spel geven bij hun offensief tegen de Koerdische troepen. Ook vanuit het eigen Republikeinse kamp kreeg Trump daarvoor zware kritiek. Het lijkt er intussen op dat Trump zijn uitspraken wat heeft willen bijsturen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  "Het lijkt er intussen op dat Trump zijn uitspraken wat heeft willen bijsturen": en zo eindigt steevast alle berichtgeving over Trump: 1. Hij neemt een impulsieve beslissing 2. Hij keert zijn kar

 • cengiz kaan attilla

  Jef Lois İran kan nooit tegen turkije vechten! Noord İran heeft een populatie Van 30 miljoen Turks sprekenden azeris avsharen turkmenen de kashkai ....

 • Jacky Vanderplas

  MOEMAN chris ja je kunt gelijk hebben .je zal het wel zien als je de atoom bommen van iran over je hoofd krijgt

 • David Lievens

  Check de kaart van het Ottomaanse rijk eens, waar Erdogan zo'n fan van is. En je weet meteen wat zijn bedoeling is in Syrië. Wedden dat de troepen gaan blijven 'om alles te bewaken' en zo langzaam de boel overnemen. Daarvoor is Trump te dom om dat te snappen. Die weet wrs niet eens wat een Ottomaan is...

 • Pieter Verhulst

  Iran, Rusland, China, ... allemaal strategisch meer verstand dan USA. Europa niet vermeldenswaardig in deze. Wordt hooguit het speelveld volgende jaren.