Iran executeert defensiemedewerker die info verkocht aan CIA

Iran schrikt er niet voor terug om veroordeelden publiekelijk op te hangen, zoals te zien is op deze archieffoto uit mei 2011 in de stad Qazvin.
AP Iran schrikt er niet voor terug om veroordeelden publiekelijk op te hangen, zoals te zien is op deze archieffoto uit mei 2011 in de stad Qazvin.
Iran heeft vandaag meerdere executies gemeld. Een Iraanse agent werd vorige week ter dood gebracht omdat hij banden zou hebben gehad met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Twee mannen die waren betrokken bij een bomaanslag in 2010 werden vandaag opgehangen, meldde de nieuwssite Mizan vandaag.

De agent was een voormalige ambtenaar van het Iraanse ministerie van Defensie die informatie over het Iraanse raketprogramma aan de CIA zou hebben verkocht.

Bij de bomaanslag in 2010 in Mahabad in het noordwesten van Iran kwamen twaalf mensen om het leven en raakten meer dan tachtig mensen gewond. De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen die een militaire parade bijwoonden ter gelegenheid van de 30e verjaardag van het uitbreken van de oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988).

De Iraanse autoriteiten zeiden dat de opgehangen mannen terroristen waren met banden met buitenlandse inlichtingendiensten, maar eerder legden Iraanse inlichtingendiensten een verband met een Koerdische groepering, die vanuit bases in het naburige Irak actief zouden zijn in Iran. In Mahabad bestaat de meerderheid van de bevolking uit Koerden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.