Iran en Irak ontkennen betrokkenheid bij droneaanval op Saudische olie-installaties

De aanval van gisteren viseerde twee installaties van de staatsoliereus in de oostelijke provincie Bugya. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Het was de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saudi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen.
AP De aanval van gisteren viseerde twee installaties van de staatsoliereus in de oostelijke provincie Bugya. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Het was de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saudi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen.
Iran weerlegt de beschuldigingen van de Verenigde Staten dat het verantwoordelijk is voor de droneaanval op twee belangrijke olie-installaties van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. "Deze willekeurige beschuldigingen zijn onbegrijpelijk en krankzinnig", aldus de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De aanval van gisteren viseerde twee installaties van de staatsoliereus in de oostelijke provincie Bugya. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Het was de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saudi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen. 

Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land.

Later die dag eisten Jemenitische Houthi-rebellen, die banden hebben met Iran, de aanvallen op. Maar volgens de VS zitten niet de Houthi-rebellen maar Iran achter de aanval. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pomeo noemde het "een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld". Ook president Trump wees met een beschuldigende vinger naar Teheran. "De Verenigde Staten veroordelen de aanval van vandaag tegen belangrijke energie-infrastructuren. Gewelddadige acties tegen burgerzones en belangrijke infrastructuur voor de wereldeconomie verergeren de conflicten en het wantrouwen enkel", aldus het Witte Huis.

Iran weerlegt nu alle beschuldigingen. "Deze opmerkingen zijn bedoeld om de reputatie van Iran te ondermijnen", luidt het.

Ook Irak ontkent dat het verantwoordelijk is voor de droneaanval op twee belangrijke olie-installaties van het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco.

Sommige media suggereerden dat de raketten ook vanop Iraakse bodem konden afgevuurd zijn. Irak, een buurland van Iran waar veel milities actief zijn, zit volgens waarnemers gevangen tussen twee grootmachten, Iran en de VS. Saoedi-Arabië is de grote bondgenoot van Washington en de relaties tussen Ryad en Bagdad zijn sinds kort aan het verbeteren. “Irak is grondwettelijk verplicht om aanvallen tegen bondgenoten vanop ons grondgebied te verhinderen”, luidt de reactie van Bagdad zondagmiddag. 

Productie tijdelijk stilgelegd 

Na de droneaanval legde Saudi Aramco de productie tijdelijk stilgelegd. Ongeveer de helft van de productie is gestopt, wat neerkomt op 5,7 miljoen vaten ruwe olie.

De Saudi-Arabische effectenbeurs van Ryad verloor zondagochtend bij opening 3 procent. In de eerste paar minuten van de opening van de aandelenmarkt daalde de energiesector met 4,7 procent en verloren de bank- en telecommunicatiesector elk 3 procent.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean petermans

  Volgens bepaalde "experts" zou het ook kunnen dat houti-rebellen als een " vijfde kolonne" binnen Saudi-Arabië zelf de aanslagen gedaan zouden kunnen hebben. Veel " zou" dus.

 • Anita Wellens

  Wie haalt hier voordeel uit ? S.A & Israel.

 • Lisette Theunis

  Zelfde onschuldige koorknaapjes als 9/11. En dan de anderen er dik laten voor opdraaien. Waarom worden al de namen van 9/11 nog steeds niet vrijgegeven ?

 • Vloebergs Jan

  100 miljard aan wapens bestellen en geen drone kunnen tegenhouden, lijkt mij raar. Instand Iran verantwoordelijk achten. Die salafisten van S.A. willen een atoombom en alles is goed om dat doel te berijken. Ook staat de olieprijs op een diepte punt en dat komt hun goed uit als de prijzen weer gaan stijgen. En Trump die zeverd er maar op los ,meschien de wereldkaart een beetje bijkleuren om te bewijzen dat Iran een drone heeft gestuurd. Bush is ook met valse foto's een oorlog begonnen in Irak.

 • Peter Bonacasa

  Zoals altijd behoorlijk domme reactie van mensen die niet weten wat er in de jaren 50 gebeurd is in het Midden-Oosten. Hun geheugen gaat zelfs niet terug tot 9-11 want het was toen duidelijk dat Saoudi-Arabië achter die aanslagen zat. Toch blijven heel wat Amerikaanse politiekers achter SA staan - geld is nu eenmaal belangrijker dan mensenlevens.