Iran doet handreiking: "Dialoog met buurlanden"

Protesten bij de Saoedische ambassade in Teheran mondden uit in brandstichting.
AP Protesten bij de Saoedische ambassade in Teheran mondden uit in brandstichting.
Voor het eerst sinds het conflict tussen Iran en Saudi-Arabië over de geëxecuteerde sjiietische geestelijke Nimr al-Nimr heeft een van de betrokken partijen een handreiking gedaan. In Teheran zei minister van Buitenlandse Zaken Sarif vandaag dat Iran geen spanningen in de regio wenst en elke dialoog met buurlanden begroet.

Alle landen in de regio zouden moeten samenwerken, zeker met betrekking tot het dreigend terrorisme, verklaarde Sarif. Al-Nimr werd samen met 46 anderen in Saudi-Arabië ter dood gebracht, veelal wegens terroristische activiteiten. De dood van de geestelijke leidde in het sjiitische Iran tot felle protesten. In de hoofdstad Teheran werd de ambassade van de Saudi's bestormd.

Eerder vandaag kondigde de regering in Teheran al aan dat de verantwoordelijken voor die bestorming hard te zullen straffen. "De aanvallers zijn criminelen wiens illegale en niet-islamitische daden ook schade hebben toegebracht aan de internationale reputatie van Iran", zei de Iraanse president Hassan Rhuhani vandaag in een poging de opgelopen spanningen tussen beide landen te kalmeren. Na de aanval op de ambassade verbrak Riyad de diplomatieke betrekkingen.

Sarif zei eerder vandaag dat Saoedi-Arabië de spanningen in de regio verder aanwakkerde, terwijl Teheran deze juist probeert te verminderen. "Het creëren van spanningen is niet een teken van kracht, maar van zwakte", aldus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

Iran en Saoedi-Arabië zijn verwikkeld in een bittere rivaliteit en steunen tegenovergestelde partijen in de oorlogen in Syrië en Jemen. Iran beschuldigt Saoedi-Arabië van steun aan "terrorisme" omdat het achter jihadistische rebellengroepen in Syrië staat, terwijl Riyad weer wijst op de steun van Iran aan de Libanese Hezbollah en andere militante sjiietische groepen.

Spanningen in de regio

Door de ruzie tussen Iran en Saoedi-Arabië zijn de spanningen in de regio toegenomen. Het door soennitische bondgenoten geregeerde Bahrein, Koeweit, Djibouti en Soedan volgden het Saoedische voorbeeld en verbraken de betrekkingen, terwijl de Verenigde Arabische Emiraten de diplomatieke betrekkingen met Iran op een lager pitje zetten.

Ook Jordanië heeft kleur bekend door de Iraanse ambassadeur in de hoofdstad Amman vandaag te sommeren de aanval op de Saoedische ambassade in Teheran, alsmede de "Iraanse inmenging" in Saoedische zaken, te veroordelen. De regering in Amman veroordeelde de bestormingen al eerder, maar heeft haar beklag nog eens onderstreept. Het soennitische Jordanië is een bondgenoot van Saudi-Arabië en krijgt grote sommen geld van de grote buur toegestopt.

Irak maakte vandaag bekend via bemiddeling de diplomatieke rel tussen de twee landen proberen op te lossen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels