Iran bevestigt rakettest, "maar die is niet in strijd met nucleair akkoord"

Een middellange afstandsraket werd op 21 september vorig jaar nog rondgereden door de straten van Teheran, tijdens een militaire parade.
AP Een middellange afstandsraket werd op 21 september vorig jaar nog rondgereden door de straten van Teheran, tijdens een militaire parade.
De Iraanse minister van Defensie, Hossein Dehghan, bevestigt dat het land een rakettest heeft uitgevoerd, maar zegt dat die past binnen het "defensieprogramma" van Iran. "De actie is niet in strijd met het nucleaire akkoord of met resolutie 2231 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties", zo citeert een Iraans persagentschap vandaag.

Volgens resolutie 2231 mag Iran geen tests uitvoeren met ballistische raketten die kunnen worden uitgerust met een nucleaire lading. De raket werd vanop een testsite in Teheran afgevuurd. Maar na 600 mijl zou het tuig geëxplodeerd zijn. Dat werd gisteren vernomen bij het Amerikaanse Fox News. Het land stelt nochtans dat zijn raketten niet gemaakt zijn om kernkoppen te dragen.

Iran schendt daarmee (minstens) al een tweede keer een resolutie van de VN die het land op 20 juli 2015 voor vijf jaar verbood dergelijke tests uit te voeren. De resolutie kwam er na de ondertekeningen van het akkoord omtrent het Iraanse atoomprogramma.

Waarschuwing
Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer zei maandag al dat Washington op de hoogte is van de test. Vandaag heeft het Witte Huis het "destabiliserend gedrag" van Iran gehekeld. Er werd in het bijzonder gewezen op de "provocerende" rakettest.

"Vanaf vandaag geven wij Iran officieel een waarschuwing", zei Michael Flynn, lid van de Nationale Veiligheidsraad en vroeger hoofd van de militaire inlichtingendienst tijdens de dagelijkse persbriefing van het Witte Huis.