Iran bespioneerde Joodse instellingen in Berlijn

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif Khonsari.
AFP De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif Khonsari.
De recente huiszoekingen van woningen van vermoedelijke Iraanse spionnen in Duitsland houden volgens een bericht van het magazine Focus verband met hun activiteiten tegen Joodse instellingen in Berlijn. 

Het nieuwsmagazine bericht, op basis van bronnen bij de geheime diensten, over mogelijke doelwitten van een aanslag die bespioneerd werden, en noemt daarbij het invloedrijke American Jewish Committee (AJC). Ook een orthodoxe joodse gemeenschap op Alexanderplatz en zijn rabbijn werden bespioneerd door geheime agenten van Teheran. De Joodse gymnastiek- en sportvereniging Makkabi stond ook op de lijst van de Iraanse geheime dienst.

Het AJC wil volgens Focus dat de Iraanse ambassadeur Ali Majedia wordt uitgewezen. Hij was al twee dagen voor Kerstmis gesommeerd bij Buitenlandse Zaken. De ambassadeur werd aangemaand om bij Teheran een onmiddellijke stop van de spionage tegen Duitse belangen zou bepleiten. '

"Actie mag niet ongestraft blijven"

De voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, Josef Schuster, zei dat "deze actie niet ongestraft mag blijven". De Iraanse staat kan vanwege deze spionageactiviteiten geen partner van de Duitse regering zijn, klinkt het. Met de huidige machtshebbers in Teheran mag Duitsland volgens hem de economische belangen niet boven veiligheid stellen.

Het federale parket van Duitsland liet dinsdag in verschillende staten woningen en kantoren van tien vermoedelijke Iraanse agenten doorzoeken. De verdachten zouden werken in opdracht "van een eenheid van een inlichtingendienst die aan Iran wordt toegeschreven". Het openbare ministerie zegt dat ze instellingen en personen in Duitsland bespioneerden, maar gaf niet meer details.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Michel Kahn

  Joodse instellingen maken niet deel uit van Israel! Het gaat weer om pure haat, Joden worden wel altijd in de geschiedenis als eersten geviseerd maar de rest volgt.

 • Emir Alispago

  En "joodse instellingen" spioneren geen enkel gastland ?! Zij zijn experts op dit vlak.

 • Emir Alispago

  Oei, niet alleen Israël spioneert. Koekje van eigen deeg

 • Jo Bosman

  En het aantal spionnen van Israel in Duitsland zijn ook niet te tellen.

 • Gerard Braeckmans

  En spioneert Israel niet in Iran? Syrie? De rest van de wereld?