Iran beschuldigt de VS van paniekzaaierij over coronavirus

De Iraanse president Hassan Rouhani.
EPA De Iraanse president Hassan Rouhani.
De Iraanse president Hassan Rouhani heeft aartsvijand Verenigde Staten ervan beschuldigd onnodig angst te zaaien in Iran over de uitbraak van het coronavirus. Ondertussen zijn er 139 besmettingen en 19 doden geteld in het West-Aziatische land.

Gisteren had de Minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Mike Pompeo, gezegd dat Iran informatie achterhoudt over de verspreiding van het coronavirus in het land. Klopt niet volgens Iran. “We mogen niet toelaten dat de VS nóg een virus verspreidt, met name de extreme angst voor het coronavirus”, klinkt het bij de Iraanse president Rohani tijdens een wekelijkse regeringsvergadering. De Iraniër haalt verder uit naar de VS: “De Amerikanen zitten zelf met een virus. Aan de griep zijn daar al 16.000 mensen gestorven, maar daar praten ze niet over.”

Iran neemt maatregelen, door onder andere het openbaar vervoer te desinfecteren.
AFP Iran neemt maatregelen, door onder andere het openbaar vervoer te desinfecteren.

Op China na, waar het virus al 2.600 dodelijke slachtoffers maakte, telt Iran de meeste doden door corona. Volgens het jongste bulletin van het ministerie is het virus de afgelopen 24 uur nog eens bij 44 mensen vastgesteld, wat het totale aantal besmettingen op 139 brengt. Met vier nieuwe slachtoffers ligt het aantal coronadoden er nu al op 19.

Transparantie over besmettingen en doden

De meeste buurlanden van Iran hebben intussen maatregelen genomen. Reizen van en naar Iran zijn beperkt en mensen die er geweest zijn, worden in quarantaine geplaatst. In Iran zelf zijn heel wat scholen, universiteiten, sport- en cultuurcentra gesloten en evenementen uitgesteld.

Volgens Rohani heeft Iran stappen vooruit gezet in de strijd tegen het coronavirus. Het aantal mensen dat naar het ziekenhuis gaat, zou zijn gedaald en ook de behandeling zou verbeterd zijn. Rohani beloofde transparantie over het aantal besmettingen en doden. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.