Iran bereid om in schriftelijke verklaring af te zien van atoomwapens

Nucleaire water reactor in Arak, in centraal Iran.
EPA Nucleaire water reactor in Arak, in centraal Iran.
Iran is bereid om schriftelijk te verzekeren dat het geen atoomwapens nastreeft en dat zijn nucleaire projecten vreedzaam zijn. Dat heeft het hoofd van het Iraanse nucleaire programma, Ali Akbar Salehi, maandag gezegd.

Jaren geleden vaardigde de hoogste leider van Iran, grootayatollah Ali Khamenei, al een decreet uit dat stelt dat het vervaardigen van kernwapens tegen de principes van de islam is en daardoor verboden is. "Dat decreet zou door president Hassan Rohani en de zes partners van het nucleair akkoord ondertekend kunnen worden", aldus Salehi.

Iran sloot het nucleair akkoord JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) in 2015 af met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. Het legt onder meer vast dat Iran nog slechts uranium mag verrijken tot 3,67 procent, voldoende voor kernenergie. Voor een kernwapen is verrijkt uranium van 90 procent of meer nodig. Daarnaast mag het maar een voorraad van maximaal 300 kilogram uranium opbouwen. Amerikaans president Donald Trump besliste in mei 2018 echter om zich eenzijdig terug te trekken uit de deal.

Met de schriftelijke verklaring wil Iran de deal weer nieuw leven inblazen, zodat ook de opnieuw opgelegde Amerikaanse sancties weer worden opgeheven. Het idee werd vorige week volgens Salehi besproken tijdens een overleg tussen Rohani en de Japanse premier Shinzo Abe. Japan, een bondgenoot van de VS, heeft traditioneel goede betrekkingen met Iran en het land wordt nu gezien als een van de belangrijkste bemiddelaars tussen de Iraniërs en de Amerikanen. Het is niet duidelijk of Abe het initiatief al besproken had met Trump.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucien Mertens

  En Elvis leeft...

 • Nick Peeters

  wat een lachertje

 • wim Goossens

  @ frans beeckman : Waarom zouden zij ons nog geloven ? Wij lopen als schoothondjes Trump achterna ...

 • Mohamed Kabbal

  @frans beeckman, uw geloof hierin wordt ook niet gevraagd. Feit is wel dat Iran nooit iemand heeft aangevallen of staten tegen mekaar uitspeelt om er zelf beter van te worden.

 • Theo Striem

  En die van Noord Korea smeerde siroop aan Trump zijn mond en plots vlogen er geen raketten meer NOT