Iran arresteert vijf inwoners die spioneerden voor buitenlandse inlichtingendiensten

De Iraanse gerechtelijke woordvoerder Gholamhossein Esmaili.
AP De Iraanse gerechtelijke woordvoerder Gholamhossein Esmaili.
De Iraanse autoriteiten hebben vijf Iraniërs gearresteerd op beschuldiging van spionage voor Israël, Groot-Brittannië en Duitsland. Twee van hen zijn al veroordeeld tot gevangenisstraffen, zei de rechterlijke macht.

“In de afgelopen maanden zijn vijf Iraniërs gearresteerd die spioneerden voor buitenlandse inlichtingendiensten”, zei gerechtelijk woordvoerder Gholamhossein Esmaili in een virtuele persconferentie.

Shahram Shirkhani spioneerde voor Britse inlichtingendiensten en probeerde Iraanse functionarissen te rekruteren voor het Britse MI6-agentschap, zei Esmaili. 

Shirkhani had geheime informatie doorgegeven over de contracten van de Centrale Bank en het ministerie van Defensie van Iran, zei hij. Hij is veroordeeld en heeft een gevangenisstraf gekregen.

Masoud Mosaheb, die secretaris-generaal was van de vriendschapsvereniging tussen Iran en Oostenrijk, is ook veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens spionage voor de Israëlische Mossad en de Duitse inlichtingendiensten, aldus de woordvoerder.

Hij gaf geen details over de andere drie gedetineerden.

Lees ook: Probeerde buitenlandse macht met mysterieuze explosies Iraans atoomwapen te verhinderen? (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.