Irakees bekent aanslagpogingen op Duitse hogesnelheidstreinen

Agenten bij een ICE-hogesnelheidstrein in een station in Berlijn. (archieffoto)
Getty Images Agenten bij een ICE-hogesnelheidstrein in een station in Berlijn. (archieffoto)
De 42-jarige Irakees die in Wenen is gearresteerd in verband met twee mislukte aanslagen op het Duitse spoorwegnet, heeft die terreurpogingne bekend. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl bekendgemaakt, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Hoewel de man blijft volhouden alleen te hebben gehandeld, maakt hij volgens Kickl deel uit van een terroristische cel. In de Tsjechische hoofdstad Praag zijn woensdag twee vermoedelijke handlangers opgepakt.

De hoofdverdachte heeft vorig jaar oktober geprobeerd een ongeluk te veroorzaken op een hogesnelheidslijn in het zuiden van Duitsland. In oktober spande hij op het hsl-traject tussen Nürnberg en München staalkabels tussen de hoogspanningsmasten en legde dingen op de rails op de trein te laten ontsporen. Dat mislukte. Rond kerst meldde de Berlijnse politie een vergelijkbaar incident in het stadsdeel Karlshorst. Ook hier raakte niemand gewond. 

Zowel in Beieren als in de Duitse hoofdstad werd op de betreffende plek een vlag van Islamitische Staat gevonden en een Arabische tekst. De daarvoor gebruikte printer zette de recherche op het spoor van de mogelijke dader.

Herbert Kickl trad namens de Oostenrijkse populistische regeringspartij FPÖ vorig jaar aan als minister van Binnenlandse Zaken in Oostenrijk.
EPA Herbert Kickl trad namens de Oostenrijkse populistische regeringspartij FPÖ vorig jaar aan als minister van Binnenlandse Zaken in Oostenrijk.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Charlotte De greef

    Een ongeluk kan je niet veroorzaken, dat is een contradictio in terminis, als je iets moedwillig veroorzaakt is het per definitie geen ongeval, in dit geval is het dan een terroristische aanslag, maar we doen toch maar alles om dat toe te dekken, niet waar?