Traangas en geweerschoten nadat demonstranten VS-ambassade Irak binnenvallen, ambassadeur geëvacueerd

Pentagon stuurt versterkingen voor bescherming

AP
Enkele duizenden demonstranten hebben vandaag de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad aangevallen uit woede over Amerikaanse luchtaanvallen afgelopen weekend. Volgens persbureau AP zijn demonstranten het terrein van de ambassade kunnen binnendringen. De veiligheidsdiensten zetten traangas in en er wordt bericht over geweervuur. De ambassadeur en het personeel zijn geëvacueerd. Er vielen bij de schermutselingen al twaalf gewonden. De VS zullen 750 extra soldaten naar Irak sturen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De demonstranten liepen door controleposten die de toegang tot de streng beveiligde groene zone van Bagdad afschermen, terwijl ze 'dood aan Amerika' zongen. Ze verbrandden ook Amerikaanse vlaggen en droegen posters waarin ze oproepen de ambassade te sluiten. Toen Iraakse veiligheidstroepen ze wilden tegenhouden, trokken ze beveiligingscamera's van de muur. Een correspondent van AP zegt dat er branden worden aangestoken en zag verschillende Amerikaanse militairen op het dak van de ambassade. Video’s van het Arabische televisiestation Al-Arabija lieten zien hoe demonstranten de buitenmuren van het ambassadeterrein in brand staken en brandbommen over de muren gooiden.

Geëvacueerd

Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de meeste medewerkers van de ambassade uit veiligheidsoverwegingen geëvacueerd zijn, enkel een aantal veiligheidsagenten is nog ter plaatse. De Iraakse eerste minister Adel Abdel-Mahdi heeft de manifestanten intussen opgeroepen om onmiddellijk de site te verlaten. “Elke aanval op een buitenlandse ambassade is een daad die strikt zal worden tegengegaan door de veiligheidsdiensten en wettelijk zal gesanctioneerd worden met de strengste straf”, zo staat in een mededeling die hij heeft laten verspreiden. Het Iraakse leger zet traangas in om de manifestanten uit elkaar te drijven.

Ter bescherming zijn ook helikopters ingezet, zo liet een woordvoerder van de door de Amerikanen aangevoerde coalitie in Irak weten.

REUTERS

Bescherming

De Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) belde met Abdul-Mahdi en president Barham Salih. “De minister maakte duidelijk dat de VS hun mensen zullen beschermen, die daar zijn om een soeverein en onafhankelijk Irak te ondersteunen”, aldus een woordvoerster van het ministerie van Pompeo. De Iraakse leiders zouden de minister op het hart hebben gedrukt dat ze “hun verantwoordelijkheid serieus nemen” en de veiligheid van de Amerikanen zullen garanderen.

Intussen hebben de VS militaire versterkingen naar Bagdad gestuurd om er hun ambassade te beschermen, zo maakte Defensieminister Mark Esper later op de dag bekend. “Wij hebben gepaste beveiligingsmaatregelen genomen om de veiligheid van de Amerikaanse burgers, soldaten en diplomaten in het land te garanderen, en om ons recht op zelfverdediging toe te passen. Wij sturen bijkomende troepen om onze personeel in de ambassade te steunen”, aldus de bewindsman in een communiqué. Uit militaire bron luidt het dat het om een kleine groep Mariniers gaat.

AFP

Luchtaanvallen

Amerikaanse troepen voerden zondag luchtaanvallen uit tegen de sjiitische Kataib Hezbollah-militie in Irak en Syrië. Daarbij kwamen zeker 25 militieleden van Kataib Hezbollah om, 55 anderen raakten gewond. De demonstranten van vandaag waren aanwezig bij de begrafenissen van de militieleden, waarna ze naar de ambassade trokken.

De aanvallen kwamen kort nadat de VS een onderzoek waren begonnen naar betrokkenheid van de door Iran gesteunde milities bij een raketaanval op een basis in Irak waardoor een Amerikaanse burgercontractant omkwam en diverse anderen gewond raakten. Amerika beschuldigt de milities van het uitvoeren van de raketaanval, vrijdag, met meer dan dertig projectielen.

De luchtaanvallen riskeren Irak nog meer nog meer in het conflict te zuigen tussen de VS en Iran, terwijl duizenden Irakezen al weken op straat op straat komen, onder meer tegen de steun van milities als Kataib Hezbollah aan de Iraakse regering. 

AP

“Georkestreerd door Irak”

Op Twitter gaf Amerikaans president Donald Trump Iran ook de schuld van de rellen in Baghdad. Volgens hem “orkestreert” Iran de protesten in buurland Irak. “Iran doodde een Amerikaanse medewerker en verwondde vele anderen. Wij sloegen hard terug, en zullen dat blijven doen. Nu orkestreert Iran een aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak. Ze zullen volledig verantwoordelijk worden gehouden.”

 Wat de gevolgen zijn van het verantwoordelijk stellen van Iran, wordt niet verduidelijkt. “We verwachten dat Irak zijn troepen inzet om de ambassade te beschermen”, tweette Trump nog.

AFP
REUTERS
AP
AP
AP
AFP
REUTERS
REUTERS
AFP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gaston Peeters

  Dat krijgt ge als ge u overal wilt gaan 'bemoeien'. Onder Saddam, dat zeker geen plechtige communie zieltje was, was het er een 'paradijs' in vergelijking met nu. In Lybië en Syrië net hetzelfde.

 • Man Otto

  Waar Amerika zit is er alleen maar ellende, Amerika brengt alleen maar ellende onder vermomd van democratie.

 • Hassan Zriouil

  De Irakezen zeggen dat ze in de tijd van Saddam het beter hadden dan nu, is dat een bevrijding

 • Erik bernard

  De bevolking vergeet blijkbaar dat de Amerikanen Irak bevrijd hebben van tiran Saddam Houssein ..

 • Luc Lepoudre

  Het volk is zogezegd "bevrijd" door Het Westen, in Lybië net hetzelfde. In werkelijkheid is het land verwoest, de samenleving ontwricht en worden de bodemschatten geroofd door de moderne Kruisvaarders, "democratie" noemt de nieuwe religie.