Tillerson wil dat Iraanse milities vertrekken uit Irak

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson
ap Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson
De Iraanse milities die zich momenteel in Irak bevinden, moeten het land verlaten nu de strijd tegen de terroristische organisatie IS (Islamitische Staat) "zijn einde nadert". Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Staten Rex Tillerson vandaag verklaard bij een bezoek aan Saoedi-Arabië.

Tillerson heeft een bezoek aan Riyad gebracht om de oprichting te steunen van een samenwerkingsraad tussen Saoedi-Arabië en Irak. Beide landen hebben, na jarenlange diplomatieke spanningen, de voorbije maanden weer de banden aangehaald. Het soennitische Saoedi-Arabië hoopt met de samenwerking bovendien aan invloed in Irak te winnen, ten koste van het sjiitische Iran.

Tijdens een persconferentie maakte ook de Amerikaanse minister duidelijk dat hij een voorstander is van een "onafhankelijk en sterk" Irak om "de negatieve invloed van Iran tegen te gaan".

"De Iraanse milities die in Irak zijn moeten, nu de strijd tegen Islamitische Staat zijn einde nadert (...) terugkeren naar huis. Alle buitenlandse strijders moeten weer naar huis gaan", zo verklaarde Tillerson nog.

Bij de gevechten waarbij het Iraakse leger grondgebied heroverde op IS, heeft het Iraakse leger in grote mate een beroep gedaan op Hashd al-Shaabi. Die organisatie - ook bekend als PMF (Popular Mobilization Forces) - telt ongeveer 60.000 strijders en overkoepelt verschillende sjiitische milities die doorgaans de steun krijgen van Teheran.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jef Heffens

  Het is duidelijk dat er momenteel op dit forum alleen analfabeten zitten op gebied van Geopolitiek. Zonder de US in de Navo bestaat Europa geen 10 jaar meer. De vraag is zelfs of ze 2018 wel zouden halen.

 • Stephan Van den Berghe

  Amerika heeft internationaal niets meer te piepen door warmonger Trump... wat is de menng van amerika nog waard? Nada, niente, nothing, rien, niets ... amerika is haatzaaier nummer 1

 • Sharon Debeul

  Beste US, de enige soldaten die dringend naar huis moeten zijn die van jullie. Jullie hebben heel het MO in het verderf gestort.

 • Dirk Vermaelen

  En wij willen dat de VS eerst volledig vertrekt! Ga daar eens weg man. Genoeg geweest.