Tientallen doden door autobommen in Bagdad

Tientallen mensen zijn woensdag in Bagdad om het leven gekomen door autobommen. De eerste explosie maakte zeker 52 dodelijke slachtoffers, vooral vrouwen. Meer dan zestig mensen raakten gewond, meldden de politie en hulpdiensten. De wagen vol springstof ontplofte bij een drukke markt in de sjiitische wijk Sadr City. De verantwoordelijkheid voor de terroristische daad is opgeëist door Islamitische Staat. Later op de dag werden elders in de stad op dezelfde manier nog twee moordaanslagen gepleegd.

De twee aanslagen werden eveneens met autobommen gepleegd. De ene deed zich voor in de noordelijke sjiitische wijk Kadhimiya en ontnam minstens 15 burgers het leven. 33 anderen raakten gewond. De andere bom ging af in een soennitische wijk in het westen van de stad, waarbij 7 doden en 20 gewonden vielen.

De soennitische terreurgroepering Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag van vanmorgen, op een markt vlakbij de grote sjiitische wijk Sadr City, intussen opgeëist. IS beschouwt sjiieten als "ketters". De ontploffing deed zich voor tijdens de ochtendspits bij een drukke markt. De bom zou verborgen gezeten hebben in een vrachtwagen die geladen was met fruit en groenten. De meeste slachtoffers van de aanslag zijn vrouwen. Gevreesd wordt dat het dodental nog zal stijgen, mogelijk tot 95. 30 winkels raakten vernield, net als 20 auto's, zo zeggen getuigen, die spreken van bijzonder schokkende taferelen.

Het is al de derde aanslag in de drukke wijk Sadr City sinds vorige zomer. Hoewel het Iraakse leger er in is geslaagd IS belangrijke verliezen toe te brengen over heel Irak, blijft de terreurgroep erin slagen het hart van de stad te treffen. Sinds februari wordt er daarom gesproken over de bouw van een veiligheidsmuur rond heel de hoofdstad.

Na de aanslagen kwamen demonstranten in de stad op straat om te protesteren tegen de onveiligheid. Irak zit in een politieke crisis door twisten en ruzies tussen verschillende facties en partijen. Nog maar twee weken geleden bestormden boze burgers het parlement in Bagdad uit protest tegen de verlamming die de stad in zijn greep houdt.