Regering overweegt militaire instructeurs naar Irak te sturen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
BELGA Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
De federale regering bestudeert de mogelijkheid om militaire instructeurs naar Irak te sturen, om er Koerdische en regeringstroepen te gaan opleiden die strijden tegen terreurgroep IS. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag laten weten. "Dat is voorlopig mogelijk binnen het budget, ja", liet ook defensieminister Steven Vandeput eerder op de dag verstaan.

"We bestuderen hoe we eventueel kunnen deelnemen aan de opleiding van de Irakese veiligheidsdiensten, inclusief in Irak", bevestigde Reynders in de marge van een ministerieel treffen tussen de landen die betrokken zijn bij de strijd tegen IS.

"Er komen geen troepen op de grond, we gaan niet deelnemen aan de gevechten op het terrein" aan de zijde van het Irakese leger, verduidelijkte Reynders.

Het uitsturen van instructeurs maakte - samen met F-16's en C-130-transportvliegtuigen - deel uit van de vraag die de Amerikaanse ambassadeur Denise Campbell Bauer eind september overmaakte aan ontslagnemend premier Elio Di Rupo. Twee van die drie luiken werden toen op vraag van de socialisten afgewezen, waarna een ruime meerderheid het uitsturen van F-16's goedkeurde in de Kamer.