Nederlandse F-16's beschoten en geraakt door IS

Niet bekend wanneer incident plaatsvond

Nederlandse gevechtsvliegtuigen, die deelnemen aan het gevecht tegen IS, zijn beschoten en geraakt boven Iraaks grondgebied. De straaljagers konden doorvliegen en terugkeren.

De Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp zei dat in een interview met NOS op 3 na afloop van een  IS-persbriefing. Hij stelde dat de F-16's "een enkele keer" werden geraakt.

Wanneer het incident plaatsvond is niet bekend.

Procedure niet aangepast

De noodprocedures voor Nederlandse gevechtspiloten die vanuit Jordanië vechten tegen Islamitische Staat (IS), zijn niet bijgesteld nadat een Jordaanse piloot in Syrië in handen van IS was gevallen. Dat zei Middendorp ook nog.

Volgens de generaal zijn de procedures goed. "Hier is op de training al veel op geoefend." Ook heeft hij "alle vertrouwen" in de afspraken die met de Amerikanen zijn gemaakt over de redding van neergeschoten piloten. Nederlandse F-16's vallen alleen doelen van IS in Irak aan.
Verder wijst hij er op dat er op dit gebied veel ervaring is opgedaan in Afghanistan. Daar zijn Nederlandse F-16's meer dan tien jaar actief geweest. "Als je in Talibanhanden terechtkomt, kan eenzelfde lot je te wachten staan." Piloten zijn "zeer scherp" op de noodprocedures.

De neergeschoten Jordaniër Muath al-Kasasbeh is door IS levend verbrand. Dat heeft "impact" op de vliegers, maar sterkt ze ook om hun taak uit te voeren, aldus Middendorp. Op de vraag of een Nederlandse piloot zelfmoord mag plegen mocht hij in handen van IS dreigen te vallen, antwoordde hij dat de vlieger "die afweging zelf moet maken".

De piloot moet die afweging zelf maken

Middendorp antwoordt op de vraag of een Nederlandse piloot zelfmoord mag plegen mocht hij in handen van IS dreigen te vallen

499 missies

Middendorp heeft geen "formele bevestiging" gekregen dat de Verenigde Arabische Emiraten voorlopig niet meer meedoen aan de strijd tegen IS. Als het zo was "zou ik het weten". De Emiraten eisen volgens Amerikaanse functionarissen dat de VS hun beleid verbeteren wat betreft het terughalen van verdwenen piloten en dat toestellen om dat te doen dichter bij het front worden gestationeerd.

Nederlandse piloten hebben inmiddels 499 missies gevlogen boven Irak en daarbij driehonderd keer wapens ingezet. Er zou daarbij geen nevenschade zijn ontstaan. Terreurgroep IS is in het oosten en noorden van Irak teruggedrongen, aldus Middendorp.

Deze week worden de Nederlandse militaire trainers ingevlogen die in het noordelijke Arbil Koerdische peshmerga's gaan trainen. De proefcursussen waren "heel succesvol". Bij Bagdad gaan commando's special forces trainen. Daar begint de eerste training op 4 maart.

AFP