Minstens 80 doden bij bomaanslagen in Bagdad

AP
Voor de zesde dag op rij werden bloedige aanslagen gepleegd in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad. Vandaag waren opnieuw sjiieten het beoogde doel, en er bestaat opnieuw weinig twijfel over wie verantwoordelijk is voor het zware geweld.

Tijdens de jongste golf van terreur werd Bagdad opnieuw door zware explosies door elkaar geschud. Bij verschillende aanslagen zijn vandaag zeker 80 mensen gedood. Minstens 190 mensen werden bij aanslagen op markten in de overwegend door sjiieten bewoonde stadsdelen Al-Shaab en Sadr City in het noordwesten van de hoofdstad verwond. Dat melden medewerkers van omliggende ziekenhuizen en ooggetuigen.

Waarnemers identificeerden een vrouw in Al-Shaab als dader. Er explodeerde nog een tweede bom in het district, waar in totaal minstens 47 mensen omkwamen en zeker 90 anderen werden verwond. In een nog niet geverifieerde boodschap op het internet eiste de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) de verantwoordelijkheid op.

AP
REUTERS
REUTERS

Weinig later ontplofte een bomauto op een markt in Sadr City. Ooggetuigen hadden het over minstens 22 doden en 57 gewonden. Veiligheidstroepen grendelden alle straten in de wijk af. Openbare instellingen werden afgeschermd. Bij twee bomexplosies in het zuiden van de stad stierven nog eens vier mensen.

Sjiieten
De voorbije dagen had een aantal aanslagen, die eveneens werden opgeëist door de soennitische terreurgroep, het land geteisterd. Bij een eerste reeks aanslagen tegen sjiieten in Bagdad vorige woensdag stierven meer dan 90 mensen. De jihadisten beschouwen leden van die islamitische geloofsovertuiging als afvalligen.

AP

Eergisteren eiste IS ook de verantwoordelijkheid op voor de aanval van verschillende daders op een gascentrale. In de voorbije dagen zijn bij de reeks terreuraanslagen in Irak bijna 200 mensen omgekomen, die van vandaag inbegrepen.

Gebied prijsgeven
De jihadisten zijn door offensieven van het Iraaks leger en de door de VS-geleide militaire coalitie onder druk geraakt en moesten de voorbije maanden al veel gebied prijsgeven. IS controleert echter nog steeds grote delen in het westen en het noorden van het land. Het geweld kan gezien worden als een machtsdemonstratie van de extremisten, die ondanks de offensieven in staat zijn zware aanslagen te plegen.

De Iraakse premier Haidar al-Abadi zei zaterdag dat de politieke crisis in de hoofdstad in het voordeel van de extremisten werkt. De premier probeert al maanden een meer technocratische regering te vormen om de corruptie en slechte administratie tegen te gaan. Maar de rivaliserende politieke partijen, die privileges verwierven op de verschillende ministeries, houden hem tegen.

REUTERS
REUTERS