Minstens 33 doden bij zelfmoordaanslagen zuiden Irak

REUTERS
Twee bomaanslagen in een stad in het zuiden van Irak hebben minstens 33 doden gemaakt, zo is vernomen bij Iraakse veiligheidsdiensten. Een vijftigtal mensen raakte gewond.

De twee aanslagen met bomauto's vonden plaats in het centrum van Samawa, een voornamelijk door sjiieten bewoonde stad op ongeveer 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. De eerste auto ontplofte nabij een busstation, vijf minuten later volgde enkele honderden meters verderop een tweede explosie. De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

Gisteren ontplofte ook al een bomauto nabij de hoofdstad Bagdad. Doelwit was een sjiitische bedevaart. Ook daarbij kwamen 23 mensen om het leven. Die aanslag is opgeëist door Islamitische Staat, dat nog steeds grote delen van het Iraakse grondgebied in het westen en noorden controleert.

Intussen houden aanhangers van de sjiitische prediker Moqtada al-Sadr nog steeds een geïmproviseerde sit-in in de beveiligde groene zone van Bagdad. Ze bestormden zaterdag het parlementsgebouw uit onvrede met het onvermogen van de politieke elite om een nieuwe regering te vormen. Premier Haider al-Abadi ging de schade opmeten en heeft intussen de ordediensten gevraagd om betogers te arresteren die veiligheidsdiensten of parlementsleden hebben aangevallen of schade hebben aangericht.

REUTERS