Lijk van Iraakse oud-minister Tariq Aziz is zoek

Tariq Aziz
ANP Tariq Aziz
Het stoffelijk overschot van Tariq Aziz, de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken onder Saddam Hussein is zoek. Aziz overleed vorige week.

Volgens de familie is het lijk donderdag verdwenen op de internationale luchthaven van Bagdad, toen het op weg was naar Jordanië om begraven te worden. Aziz' dochter Zeinab zegt dat haar moeder tevergeefs op het vliegveld wachtte om de kist te begeleiden.

Een medewerker van luchtvaartmaatschappij Royal Jordanian bevestigt dat de laatste vlucht uit Bagdad was vertrokken zonder de kist van Aziz aan boord. Hij gaf verder geen bijzonderheden.

Doodstraf
Aziz was minister van Buitenlandse Zaken van 1983 tot 1991, in de tijd dat president Saddam Hoessein aan de macht was. Ook was hij vicepremier gedurende de hele regeerperiode van Hoessein, van 1979 tot 2003. Hij was adviseur en aanhanger van de ideologie van Saddam Hoessein.

Aziz overleed afgelopen vrijdag in Nasiriyah in de gevangenis, waar hij in de dodencel zat. Autopsie heeft uitgewezen dat hij stierf na een hartaanval. Hij werd in 2010 ter dood veroordeeld, maar het vonnis is nooit voltrokken.