Koerden heroveren grootste dam van Irak op jihadisten

Het Mosoeldam
wikimapia.org Het Mosoeldam
Koerdische troepen hebben zondag met Amerikaanse luchtsteun de grootste stuwdam van Irak, ten noorden van Mosoel, heroverd op de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) die de dam tien dagen geleden in handen hadden gekregen.

"De dam van Mosoel is volledig bevrijd" zei Ali Awni, een leider van de grootste Koerdische partij van Irak. Hij voegde eraan toe dat de gevechten zich nu in Tal Kayf afspeelden, dat in handen van de jihadisten is en op een honderdtal kilometer ten oosten van de dam ligt.

Een kopstuk van een andere politieke partij en een officier van de peshmerga's bevestigden dat de Koerdische troepen de controle heroverd hadden over de Mosoeldam, die water en elektriciteit verschaft aan het merendeel van de regio en die noodzakelijk is voor de irrigatie van grote landbouwzones in de noordelijke provincie Ninive.

Aanvankelijk moeilijk
De jihadisten van IS kregen de dam op 8 augustus in handen. De Koerdische troepen hadden het aanvankelijk moeilijk om de opmars van IS te stuiten, maar kregen sinds 8 augustus steun van het Amerikaanse leger, dat stellingen van IS vanuit de lucht aanviel.

Het centrale commando in Tampa, Florida, deelde zondag nog mee dat de luchtaanvallen werden opgedreven en dat straaljagers en onbemande vliegtuigjes zondag veertien succesvolle aanvallen op IS hadden uitgevoerd. Daarbij werden onder meer een steunpunt en een reeks pantservoertuigen vernield. Zaterdag hadden de VS ook al aangevallen uitgevoerd in het gebied.