Jezidische gemeenschap aanvaardt geen kinderen van moeders die verkracht werden door IS

ADAM FERGUSON NYT
De kinderen van jezidische moeders die verkracht werden door jihadisten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), zullen geen deel kunnen uitmaken van de jezidische gemeenschap in het noorden van Irak. Dat heeft de hoogste spirituele raad van de geloofsgemeenschap bekendgemaakt.

De jezidi's vormen een Koerdische religieuze en etnische minderheid, die in Irak zwaar te lijden had onder het geweld van IS. In 2014 werden nog duizenden jezidi's uit het Iraakse Sinjar-gebergte door IS naar Syrië gedeporteerd. Veel mannen werden toen vermoord, terwijl jongens gedwongen werden om mee te vechten met de terreurgroep. De vrouwen werden veelal gebruikt als seksslavinnen.

Sindsdien heerst er binnen de gemeenschap discussie over het lot van de kinderen die als gevolg van een verkrachting geboren werden. De regel is namelijk dat je enkel als jezidi wordt beschouwd wanneer de beide ouders ook deel uitmaken van die gemeenschap.
Afgelopen week had Hazem Tahsin, het hoofd van de hoogste spirituele raad, nog beslist om "alle overlevenden" van IS-misdaden te aanvaarden, omdat ze het slachtoffer werden van zaken die "buiten hun wil" plaatsvonden. Die beslissing werd toen nog toegejuicht door heel wat vrouwen, die daardoor de mogelijkheid kregen om met hun kind terug te keren vanuit Syrië of Europa.

Maar zaterdagavond werd in een "verduidelijking" meegedeeld dat die beslissing "geen betrekking (heeft) op kinderen die geboren werden uit verkrachting". 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Catherine Evers : ook niet in Europa, hoor. Bewezen verkrachting, incest wordt m.i. zeer zwak gestraft. Welcome to the world.

 • Ingrid Charlier

  Noch die vrouwen die verkracht werden noch die kinderen die eruit geboren werden kunnen daaraan doen.

 • Peter Schijven

  Arme kinderen en hun moeders. Die moeders worden nu met hun kinderen uit de gemeenschap gestoten terwijl zij er niets aan kunnen doen. We kunnen toch moeilijk verwachten dat die moeders nu hun kinderen in de steek laten om zelf weer terug te kunnen keren.

 • Catherine Evers

  Vrouwen en kinderen hebben dus geen waarde, niet bij IS, maar ook niet in de Jezidische Gemeenschap. Mooi... Fijn dat dat weer even duidelijk gesteld werd...

 • Ivo Vandeneynde

  Wat een achterlijke beslissing. Nu heb je verschillende kinderen die als barbaar beschouwd worden door de gemeenschap én moeders die hun kind onbewust zullen verafschuwden. Dat creëert nog meer miserie in de toekomst.