IS-strijders vernielen eeuwenoude kunstschatten in Iraaks museum

Strijders van IS hebben in de Iraakse stad Mosoel eeuwenoude museumstukken vernield. In een video die de terreurgroep verspreidde, is te zien hoe jihadisten de duizenden jaren oude beelden kapotslaan met hamers. De gesloopte artefacten stammen uit het Assyrische Rijk (2000 v.Chr. - 609 v.Chr.). Sommige waren 3.000 jaar oud, meldt International Business Times.

De jihadisten brachten ook vernielingen aan op de archeologische site Ninive. Ze sloegen belangrijke kunstwerken uit de klassieke oudheid stuk en brachten onherstelbare schade toe. Onder de vernielde stukken is ook een mythologische figuur van een Assyrische gevleugelde stier met mensenhoofd, die de poort van Nergal bewaakt en meer dan 2.600 jaar oud is.

Experts bevestigen dat het om tientallen originelen gaat van onschatbare waarde.

De sculptuur van de gevleugelde stier is een "icoon van de Assyrische beeldhouwkunst", zegt Markus Hilgert, directeur van het Zuidwest-Aziatisch Museum in Berlijn. "Het is alsof iemand de sfinx in Egypte zou verwoesten." De sculptuur maakt volgens experten deel uit van de Assyrische Nergal-deur uit de zevende eeuw voor Christus. Het behoort tot de versterking van Ninive, het centrum van het Assyrische Rijk.

Een militant van Islamitische Staat verkondigt in de video dat de kunstschatten vernietigd werden omdat die in het verleden aanbeden werden, in plaats van Allah te verheerlijken. De profeet zou hen opgedragen hebben om de afgodsbeelden te verwoesten.

Het museum is sinds 2014 in handen van IS. Eerder hadden de jihadisten er al mee gedreigd om de werken te vernielen.

AP
AP
AP
AFP
AFP