IS pleegt nu ook aanslag op drukke markt in Bagdad: "76 doden"

Zeker 76 mensen zijn donderdag omgekomen door een bomaanslag op een markt in Sadr City, een sjiitische wijk in de hoofdstad Bagdad. Tweehonderd anderen raakten gewond, melden medische- en politiebronnen aan persbureau Reuters. Er raakten ook zeker 170 mensen gewond. "Minstens 25 mensen zijn nog vermist", aldus een verantwoordelijke van de politie. Hulpverleners zijn nog op zoek naar overlevenden in het puin. IS heeft de aanslag opgeëist.

'Een koelwagen vol met explosieven werd rond 6 uur 's ochtends opgeblazen op de Jamila markt', zegt politieagent Muhsin al-Saedi tegen Reuters. 'Veel mensen zijn gedood en lichaamsdelen kwamen op nabijgelegen gebouwen terecht.' 

Donderdag is een drukke marktdag in Bagdad, omdat mensen vanuit de provincie dan hun spullen komen kopen en verkopen. De Jamila markt is de bekendste groente- en fruitmarkt in Bagdad.

Het soennitische IS heeft vaker aanslagen gepleegd in Sadr City, een enorme sjiitische wijk in het noordoosten van Bagdad. De aanslag van donderdag is een van de grootsten sinds premier Abadi aan de macht is gekomen, nu een jaar geleden. In een persbericht juicht IS een "heilige operatie" toe, "die de soldaten van IS de kans heeft gegeven een bomvrachtwagen te laten ontploffen".

Een maand geleden was Bagdad ook al het doelwit van een grote bomaanslag. Op een drukke markt kwamen toen zeker twintig mensen om. De aanslagplegers hadden een auto opgeblazen in de overwegend sjiitische wijk Al-Bayaa in het zuidwesten van de stad.

Eerdere aanslagen
Een aantal dagen voor die aanslag had een IS-strijder zichzelf met drie ton aan explosieven opgeblazen op een plein in het plaatsje Khan Bani Saad, dat ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad ligt. Hierbij kwamen 115 mensen om het leven. Meer dan 170 mensen raakten gewond. Het was één van de bloedigste aanslagen in Irak van het afgelopen decennium.

REUTERS
AP
REUTERS
AP
REUTERS
REUTERS
REUTERS
AP