Irak plant grootscheeps grondoffensief tegen IS

AFP
Het Iraakse leger plant een grootscheeps grondoffensief om de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) uit het land te laten verdwijnen. Amerikaans gezant John Allen voor de coördinatie van de internationale coalitie tegen IS zei tegen het Jordaanse persbureau Petra zei dat de aanval in de komende weken zal beginnen en dat de VS alles zullen doen wat in hun macht ligt om de Iraakse troepen te steunen.

Sinds weken trainen militaire instructeurs uit de VS en andere westerse staten Iraakse soldaten op vier militaire bases zodat die militairen dra in staat zullen zijn de extremisten op de grond terug te slaan.

Het Iraakse leger rukt al samen met de Koerdische Peshmerga tegen IS uit. Zo is er een militaire inzet ten noordwesten van de metropool Mosoel.

In een vraaggesprek met de Amerikaanse zender NBC heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd dat de alliantie middels meer dan tweeduizend aanvallen 22 procent van het bewoond gebied in Irak en Syrië heeft heroverd.

De Russische president Vladimir Poetin bekritiseerde het optreden van de alliantie tegen IS scherp. "Door lomp en onverantwoord ingrijpen van buitenaf is de situatie in Irak en Syrië pas geworden wat ze nu is, zei de Kremlinbewoner voor een bezoek aan Egypte tegen de Egyptische regeringskrant al-Ahram. De strategie en tactiek van de door Washington geleide alliantie is "onevenredig in vergelijking met de reële dreiging".