Irak lanceert offensief om Mosoel op IS te heroveren

Iraakse troepen bereiden zich voor op het offensief om het westen van de stad Mosoel te heroveren op IS.
AFP Iraakse troepen bereiden zich voor op het offensief om het westen van de stad Mosoel te heroveren op IS.
De Iraakse troepen hebben twee dorpen ten zuiden van Mosoel heroverd. Irak lanceerde vandaag een offensief om IS te verdrijven uit het westelijke deel van de stad. Het oostelijke deel van Mosoel is als sinds eind januari in handen van Irak en zijn bondgenoten. In een mededeling vandaag zegt generaal Abdoulamir Yarallah dat de Iraakse militairen Athbah en Al-Lazzagah hebben heroverd. Die twee dorpen zijn de laatste voor de luchthaven van Mosoel, die in handen is van IS. De luchthaven, die momenteel buiten gebruik is, en de aanpalende militaire basis bevinden zich in de zuidelijke rand van de stad, aan de oostelijke oever van de rivier de Tigris.

IS veroverde Mosoel in juni 2014 en maakte er zijn voornaamste bolwerk van, nadat het heel wat andere belangrijke steden in het land uit handen had moeten geven. De Iraakse troepen slaagden er eind januari in om het oostelijke deel van de stad te heroveren op Islamitische Staat, maar op het zuidelijk front evolueerde de situatie de afgelopen weken niet veel meer.

De Iraakse premier Haider al-Abadi kondigde zondag aan dat de troepen een militaire operatie zijn gestart om de terreurbeweging te verdrijven uit het westelijk deel en dat heeft dus al opgeleverd dat de twee dorpen opnieuw in handen zijn van de Iraakse militairen.

Voorafgaand aan het offensief werden gisteren folders boven de stad uitgestrooid om inwoners te informeren dat de strijd ophanden is. Burgers werden opgeroepen de Iraakse troepen te verwelkomen en strijders van IS kregen het advies de wapens neer te leggen en zich over te geven.

"350.000 kinderen zitten vast in westen van Mosoel"

Zowat 350.000 kinderen zitten vast in het westen van Mosoel. Dat zegt de Britse ngo Save the Children. Die roept de Iraakse troepen en hun bondgenoten op "al het mogelijke te doen om hen te beschermen". Irak is zondag een offensief gestart om het westelijke deel van de stad te heroveren op IS. Het oostelijk deel is al in handen van de militairen.

"Er moeten zo snel mogelijk beveiligde routes komen langs waar de burgers geëvacueerd kunnen worden", zei Maurizio Crivallero, directeur Irak van de ngo.

"Er zitten naar schatting 350.0000 kinderen vast in het westelijke deel van Mosoel. De impact van artillerie en andere explosieve wapens in de nauwe, dichtbevolkte straten riskeert dodelijker te zijn dan alles wat we tot nu toe in het conflict hebben meegemaakt", voegt die daar aan toe.

"Families in het westen van de stad vertellen ons dat ontsnappen geen optie is. Als ze proberen te vluchten, riskeren ze geëxecuteerd te worden door IS, op landmijnen te stappen of geraakt te worden door scherpschutters. Vorige week hoorden we over een familie van negen die doodgeschoten werd toen ze probeerden te vluchten. De mensen zitten vast in hun huizen en hun voorraad voedsel, water en medicijnen raakt op."