Iraakse sjiitische leider al-Sadr wil “vreedzame manifestatie van miljoen mensen tegen aanwezigheid VS”

Archiefbeeld. De Iraakse sjiitische leider Muqtada al-Sadr naast de Iraanse generaal Qassem Soleimani die overleed bij een Amerikaanse luchtaanval.
EPA Archiefbeeld. De Iraakse sjiitische leider Muqtada al-Sadr naast de Iraanse generaal Qassem Soleimani die overleed bij een Amerikaanse luchtaanval.
De Iraakse sjiitische leider Muqtada al-Sadr heeft dinsdag opgeroepen tot een grote manifestatie om de Amerikaanse aanwezigheid in Irak aan de kaak te stellen.

"De hemel van Irak en zijn soevereiniteit zijn geschonden door de invasieve troepen", aldus al-Sadr op Twitter. Daarbij verwees hij naar de luchtaanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad werd gedood, net als Abu Mahdi al-Muhandis, de nummer twee van de pro-Iraanse coalitie al-Hashd al-Shaabi die tot de Iraakse staat behoort.

Al-Sadr riep in zijn tweet op tot een "Iraakse revolte" en tot een “vreedzame manifestatie van een miljoen mensen tegen de Amerikaanse aanwezigheid en hun schendingen". Hij gaf wel geen datum voor die manifestatie.

Het Iraakse parlement eiste op 5 januari het vertrek van de Amerikaanse troepen. De pro-Iraanse facties hekelen hen als een bezettingsmacht. De manifestanten in Irak willen daarnaast ook een einde aan de Iraanse beheersing in het land, die reageerde op de dood van Soleimani met een raketaanval op Iraakse bases waar het Amerikaanse leger van gebruikmaakt. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven van Soom

  Religie en vreedzaam gaat inderdaad nooit samen, het enigste dat religie kent is onderdrukken, bloedvergieten , discriminatie en onverdraagzaamheid gebaseerd op de door de mens gecreëerde God,Allah of hoe ze ook allemaal noemen

 • Raphus Cucullatus

  @Anna Pauwels vreedzaam en eender welke religie gaat niet samen, omdat elke religie ervanuit gaat dat zij en alleen zij de waarheid in pacht hebben. Geen verschil tussen islam, jodendom, christendom en al die andere dommen

 • Mohamed Kabbal

  @Anna Pauels, Durf je dit ook te beweren voor de vreedzame betogingen die in onze contreien zijn geweest? Ik zeg maar iets in de zin van Vakbonden en politie een paar jaar terug, de straatprotesten in La France het land bij uitstek van La liberté Egalité et fraternité, ik kan nog doorsommen.

 • Mohamed Kabbal

  @Johan Hendrickx die zijn meer dan 13 eeuwen aan de macht geweest, laat nu eens andere wind door Irak blazen.

 • Anna Pauels

  Vreedzaam en islam zijn nog nooit samengegaan, dus ik vrees dat het ijdele hoop is.