Iraakse premier schrapt elf ministerposten

De Iraakse premier Haider al-Abadi in september vorig jaar.
EPA De Iraakse premier Haider al-Abadi in september vorig jaar.
Enkele dagen na de goedkeuring in het parlement van een groot hervormingsprogramma, dat onder meer de corruptie moet beteugelen en besparingen opleveren, heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi de eerste maatregelen goedgekeurd. Hij schrapt elf van de 33 ministerposten, waarmee zijn regering met een derde kleiner wordt. Verschillende ministeries verdwijnen, zo deelden zijn diensten gisteren mee.

Zoals bekend verdwijnen de posten van de drie vicepremiers. Ook vier ministeries worden geschrapt en nog eens vier worden samengevoegd met andere ministeries. Zo verdwijnt het ministerie voor Mensenrechten net als de functie van drie ministers van Staat, onder meer van diegene verantwoordelijk voor vrouwenrechten en van die voor provinciale en parlementaire zaken.

Daarnaast zal het ministerie van Wetenschap en Technologie samengaan met het ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek. Ook de ministeries van Gezondheid en Milieu zullen fuseren.

De hervormingen komen er na aanhoudend volksprotest tegen de corruptie en de schabouwelijke openbare dienstverlening.

Het parlement keurde ook de afschaffing van de drie vicepresidenten goed. Een van hen is Abadi's voorganger, Nouri al-Maliki.