Iraaks leger herovert gebied rond Hawija op IS

epa
Iraakse troepen hebben bijna de hele regio van Hawija heroverd op de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De regeringstroepen naderen aldus de door de Koerden als Koerdisch beschouwde stad Kirkoek.

Na donderdag de stad Hawija te hebben veroverd, wist het leger in samenwerking met paramilitaire, sjiitische eenheden van Hashd al-Sha'abi vandaag IS te verjagen uit het dorp al-Ryad.

Zowel regeringstroepen als Koerdische peshmerga bestrijden in het gebied de jihadisten van IS. Eens die zijn uitgeschakeld, stelt zich de vraag wie de controle krijgt of houdt over de olievelden in het gebied. Die worden zowel door Bagdad als Erbil geclaimd. Bevelhebbers van Hashd al-Sha'abi hebben al gedreigd met een "burgeroorlog" in het geval de autonome regio Koerdistan haar onafhankelijkheidsstreven tot uitvoering brengt.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Billy Valcke

    En zo lopen onze "kindjes" maar rap terug naar mam en pap in Molenbeek en gebuurte om er even stil en niet aangegeven alles verder uit te werken met medewerking vd familie.

  • frans Venloo

    IS is altijd bijna verslagen als ik het goed hoor. Tussen de regels gaat deze vuile oorlog nog maar pas beginnen als ze het oneens worden over de rijke olievelden want dat is het einddoel de rest is bijzaak .