IN BEELD: Satellietbeelden tonen ongelooflijke verwoesting Iraakse stad Mosoel

DigitalGlobe
Een week is de Noord-Iraakse stad Mosoel ondertussen bevrijd van terreurgroep IS. Regeringstroepen blijven echter strijd leveren met IS-getrouwen die tot het bittere einde blijven vechten. Satellietbeelden aangeleverd door het bedrijf DigitalGlobe tonen ondertussen aan welke gevolgen de maandenlange strijd voor het stadsbeeld heeft gehad.

Bepaalde delen van de historische binnenstad van Mosoel zijn volledig met de grond gelijk gemaakt, zo blijkt uit een vergelijking van de beelden van deze week met dezelfde beelden uit november 2015.

1. Hotel Mosoel

Van het Hotel Mosoel, in de linkerbovenhoek van het beeld, blijft behalve een ruïne niets meer over. Ook veel andere gebouwen aan de westelijke oever van de Tigris zijn met de grond gelijkgemaakt door de aanhoudende bommenregen en het mortiergeschut. De straten liggen bezaaid met puin van gebouwen, de parken en bomen rechtsonder in beeld zijn herschapen tot brandplekken.

2. Woonwijk

Van het drukke verkeer en de kleurrijke daken in deze woonwijk in West-Mosoel is op de laatste beelden niets meer te zien. Het drukke kruispunt in het midden en de rotonde rechts blijft niets meer over dan vage contouren. De hangar links in beeld blijft zwartgeblakerd achter.

3. Al-Nurimoskee

Terreurgroep IS blies de historische Al-Nurimoskee, die de skyline van Mosoel eeuwenlang domineerde met haar scheve toren, einde juni op. IS wilde daarmee vermijden dat een symbolisch belangrijk gebouw ongedeerd in handen van het Iraakse leger zou vallen: het was hier dat Abu Bakr al-Baghdadi zichzelf in 2014 tot kalief van de Islamitische Staat uitriep. Van het gebouw blijft enkel de koepel over.

4. Brug over de Tigris

Het oostelijke en westelijke deel van Mosoel, gescheiden door de Tigris, wordt met elkaar verbonden via een reeks bruggen.

5. Oude brug

De gevechten in Mosoel concentreerden zich vooral aan de westelijke oever van de Tigris, waar IS het langste stand hield. De andere oever, hier rechts in beeld, had veel minder de lijden onder de bombardementen, zoals hier te zien is. Ook lijken bepaalde delen van de brug beschadigd.