Ga naar de mobiele website
^ Top

Exclusief: bij de Belgische F16-piloten die tegen IS vechten

BELGA
De Russen beschuldigden onze F-16's al van het maken van burgerdoden, ngo's halen uit naar ons gebrek aan transparantie: nee, de deelname van België aan de oorlog tegen IS verloopt niet zonder turbulentie. Maar de legertop staat pal: "Wij kunnen iedereen recht in de ogen kijken. Er is geen bewijs van burgerslachtoffers."

Azraq, Jordanië. Op zowat 100 kilometer van de grens met Syrië en op een uur vliegen van Irak, doemt te midden van een dorre woestijn een witte vlek op. Het is Snow City, de thuishaven van de Belgische en Nederlandse luchtmacht op de militaire basis van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. Soldaten ontspannen er tijdens een potje beachvolley of bezinnen in de 'Disco Chapel' - militaire humor. Het hoofd leegmaken, op tijd en stond, is nodig.

Vooral voor het handjevol F-16-piloten is de operatie belastend. 6 dagen op de 7 hangen ze 5 uur in de lucht en dat is niet om de sfeer op te snuiven. Het is bommen droppen op gebouwen die door de coalitie zijn geïdentificeerd als IS-doelwitten, of luchtsteun bieden aan Irakese grondtroepen. "We maken hier zeker een verschil", verzekert de chef van het detachement aan de leden van de parlementaire commissie Defensie, die samen met defensieminister Steven Vandeput (N-VA) op bezoek zijn. "Het gevecht met IS vordert traag, maar er is vooruitgang. IS verliest grote gebieden, maar de strijd is niet gestreden."

belga

Lees in onze Pluszone, exclusief voor abonnees, hoe het leger omgaat met de kritiek van de oppositie. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Meer over5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • cronos de cloet

  Bloeddorstige moordenaars we hebben daar niets te zoeken.

 • Rudi Willems

  Stop met berichtgeving over deze militairen. Ge brengt niet enkel hun leven in gevaar maar dat van gans België. Lonely wolves vragen niet meer dan zulke overbodige militaire geheime missies om hun aanslagen te rechtvaardigen.

 • Butchkeraf Butchkeraf

  Veel publiceren hierover. Aan het porren om terug aanslagen te plegen???

 • Sinan Ozcelik

  Mannekes wil je vechten tegen isis dat moet je op grond doen.als ge bom in de lucht smijt dan doe je meer burger slachtoffers dan teroristen

 • hvg .

  Oorlog maakt altijd burgerslachtoffers....als je dit afstrijd ben je echt gaga en potentieel een gevaar.

Meld een bug