Dodelijkste land voor journalisten is Irak

Leden van de Pakistaanse Federal Union of Journalists tijdens een betoging op de Internationale Dag van de Persvrijheid.
AFP Leden van de Pakistaanse Federal Union of Journalists tijdens een betoging op de Internationale Dag van de Persvrijheid.
Irak is het meest dodelijke land voor journalisten. Dat blijkt uit cijfers van de non-profitorganisatie Committee to Protect Journalists (CPJ), die de rechten van journalisten verdedigt. Toch is de situatie voor verslaggevers in het land de jongste jaren verbeterd. Op dit moment is Syrië het gevaarlijkst.

Elk jaar worden honderden journalisten tijdens hun werk gedood, verwond of gevangengenomen. Verslaggeven vanuit door oorlogen en conflicten verscheurde landen is gevaarlijker dan ooit, zegt CPJ, dat gegevens verzamelt over schendingen van de persvrijheid in de wereld.

Uit de cijfers van het aantal overlijdens blijkt dat Irak tot dusver het gevaarlijkste land was voor journalisten. Sinds 2004 stierven er in totaal 174 verslaggevers tijdens de beoefening van hun job. Op de tweede plaats staan de Filipijnen, waar tot nu toe 93 dodelijke slachtoffers vielen. In Syrië staat de teller op 70, maar het land is aan een opmars bezig en is op dit moment het gevaarlijkst.

Vandaag wordt in het UNESCO-hoofdkwartier in Parijs een conferentie gehouden over 'mediavrijheid voor een betere toekomst'. Dat was het jaarthema van de Internationale Dag van de Persvrijheid, die zaterdag plaatsvond.