Burgers in Fallujah ingesloten, offensief in het zuiden vastgelopen

Slechts enkele honderden gezinnen wisten uit Fallujah te vluchten.
AFP Slechts enkele honderden gezinnen wisten uit Fallujah te vluchten.
In het door Iraakse strijdkrachten bestormde IS-bolwerk Fallujah dreigt zich volgens hulpverleners een humanitaire ramp te ontwikkelen. Rond de 50.000 mensen zijn in de West-Iraakse stad ingesloten.

De stad wordt sinds januari 2014 door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gecontroleerd. De bevolking ligt in het kruisvuur van de conflictpartijen. Er is voor de burgers geen veilige vluchtroute uit de stad, zei secretaris-generaal Jan Egeland van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). Ten zuiden van Fallujah is het militair offensief wegens hevig verzet van de jihadisten vastgelopen.

Extreme hongersnood
Slechts 554 gezinnen uit de omgeving van de stad hebben sinds het begin van het offensief Fallujah kunnen verlaten. Burgers spreken over extreme hongersnood, zei de NRC-leider voor Irak, Nasr Muflahi. "Een gebrek aan voedsel, medicijnen, veilig drinkwater en stroom drijft de mensen tot wanhoop".

Amerikaanse luchtsteun
Het Iraakse leger en milities zijn begin vorige week met de hulp van Amerikaanse luchtsteun een offensief begonnen om de soennitische extremisten op 70 kilometer ten westen van Bagdad uit de stad te verdrijven. Fallujah is na de Noord-Iraakse stad Mosoel het belangrijkste IS-bastion in Irak.

In het zuidelijke deel van Fallujah moesten regeringseenheden hun opmars vandaag wegens hevig verzet van IS-strijders staken. Jihadisten vielen het leger aan vanuit tunnels in het gebied rond Nuaimiyah, zei een bevelhebber. De extremisten hebben ook scherpschutters ingezet.