Boko Haram maakte in 2014 meeste terreurslachtoffers; meeste doden in Irak

Beelden van een bomaanslag op een openbaar gebouw in Nigeria in juli van dit jaar. De zelfmoordterrorist was vermoedelijk een aanhanger van Boko Haram.
EPA Beelden van een bomaanslag op een openbaar gebouw in Nigeria in juli van dit jaar. De zelfmoordterrorist was vermoedelijk een aanhanger van Boko Haram.
Nooit eerder lag het aantal terreurdoden zo hoog, blijkt uit het jaarlijkse rapport van het Instute for Economics and Peace. Volgens de zogenaamde Global Terrorism Index kwamen vorig jaar 32.658 mensen om bij terreuraanslagen, in 2013 waren dat nog 18.111 personen.

Volgens directeur Steve Killelea van het onderzoeksinstituut is terrorisme sinds de Amerikaanse invasie in Irak in 2003, wereldwijd in een ongekend tempo aan het stijgen. Vorig jaar vonden bijna 13.500 aanslagen plaats. Bij 20 aanslagen lag het aantal dodelijke slachtoffers boven de honderd.

Terrorisme wordt in het rapport van het Instute for Economics and Peace gedefinieerd als 'een bedreiging of effectief gebruik van geweld door een niet-staatsgebonden dader om een politiek, economisch, religieus of sociaal doel te verkrijgen, via angst of intimidatie'.

Boko Haram

Islamitische Staat is echter niet de meest dodelijke terreurbeweging. Dat  is de Nigeriaanse rebellengroep Boko Haram, dat verantwoordelijk was voor de helft van de aanslagen in de Top-10 van bloedigste terreurdaden van 2014.

De totale kosten van terreur steeg vorig jaar naar een geschatte 52,9 miljard dollar. Ook dat is een nieuw record. In 2001, het jaar van de aanslagen van Al Qaida op het WTC in New York, liepen de kosten op tot 51,5 miljard dollar.