Belgische soldaten gevraagd in strijd tegen IS in Irak

photo_news
België heeft een officiële vraag gekregen om Belgische soldaten naar Irak te sturen, om daar de Iraakse troepen op te leiden en te adviseren in de strijd tegen de jihadi's van Islamitische Staat (IS). Dat schrijft Le Soir en bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

De Amerikaanse generaal James Terry heeft maandagavond gezegd dat de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen IS bereid is 1.500 manschappen naar Irak te sturen. Welke landen zouden bijdragen aan deze grondoperatie, maakte de generaal niet duidelijk.

Een woordvoerster van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bevestigt dat België "een officiële vraag heeft ontvangen" van de coalitie om deel te nemen aan deze nieuwe operatie.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigt de mogelijkheid om "enkele tientallen" Belgische militaire instructeurs naar Irak te sturen. "Maar er is geen sprake van het uitsturen van troepen om op het terrein de strijd aan te gaan."

Vorige week al liet Reynders verstaan dat België overweegt om militaire instructeurs naar Irak te sturen. Op een ministerieel treffen van de coalitie tegen terreurgroep IS stelde ons land zich woensdag al beschikbaar, bevestigt Reynders nu.

Poll

Moet België soldaten sturen voor de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat in Irak?

  • Ja 41%
  • Neen 55%
  • Geen mening 4%